Kırgızistan`da çocuk istismarı seviyesi yükseliyor

Başkent Bişkek’te, 11-13 Kasım tarihleri arasında “Kırgızistan’daki Kapalı Kurumların İzlenmesi” konulu toplantı düzenleniyor.

Toplantının önemine değinen Çocuk Hakları Koruma Birliği Müdürü Nazgül Turdubekova, Kırgızistan’da çocuklarla ilgili mesele en yüksek kontrole alındığını kaydederek, “Geçen yıl, ülke başkanı reformun yetimhanelerde ve yatılı okullarda yapılması gerektiğini belirtmişti. Ülkemizde, kişi başına düşen en fazla yatılı okul sayısı, 12 bin çocuğun tutulduğu 140 tür kurumdur.” ifadesini kullandı.

Müdür, Kırgızistan’ın, McCabe’nin (Uluslararası ceza adaleti ve insan hakları uzmanı, eski hapishane ve Kuzey İrlanda polis ombudsmanı Pauline McCabe) gelişmelerine dayanan çocuk haklarına uyulmasının değerlendirilmesine yönelik standartları onayladığını sözlerine ekledi.

Turdubekova, “Daha önce, Başbakan Yardımcısı Altınay Ömürbekova bir toplantı yaptı ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’na ülke genelinde tüm yetimhanelerde şiddet ve kötü muamele konusunda dikkatli bir izleme yapması talimatını verdi. Neredeyse her gün çocuklara yönelik aile içi şiddeti duyuyoruz ve bunu tanıklardan, doktorlardan vb. öğreniyoruz. Ancak, çocukların yetimhanelerden ve yatılı okullardan dolaşım düzeyi kapalı kurumlar nedeniyle düşüktür. Çocuklar yardım için nereye başvuracaklarını bilmiyorlar. Şiddetin doğası kapalılıktan geliyor.” diye konuştu.

www.yenicag.info

708