Kırgızistan`da eski Milletvekili tutuklandı

Eski Kırgızistan Milletvekili Ravşan Ceenbekov tutuklandı.

Kırgızistan İçişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, eski Milletvekili Ceenbekov`un tutuklandığı bildirildi.

Ceenbekov`un tutuklanma nedeni olarak Koy-Taş olayları gösterildi. Eski Milletvekili, olayları kışkırtmakla suçlanıyor.

Koy-Taş olayları

Polis, Meclis tarafından 27 Haziran’da dokunulmazlığı kaldırılan Atambayev’i, mafya lideri Aziz Batukayev’in 2013’te yasa dışı serbest bırakılmasıyla ilgili devam eden soruşturma kapsamında “tanık” sıfatıyla ifadesine başvurmak üzere üç kez davet etmişti.

Atambayev, dokunulmazlığının kaldırılmasının yasalara aykırı olduğunu savunmuş ve ifade vermeye gitmemişti.

Destekçileri, olası operasyona karşı Atambayev’in evinde yaklaşık 1,5 ay nöbet tutmuştu. Bu sırada Atambayev’in evine bir kamyon taş ve taş betonları getirilmesi dikkati çekmişti.

İçişleri Bakanlığı Soruşturma Bölümünün üçüncü davetine rağmen gelmeyen Atambayev’i, kolluk nezaretinde istenilen makama götürmek amacıyla 7 Ağustos’ta Koy-taş köyündeki evine operasyon düzenlenmişti.

Operasyon sırasında çıkan olaylarda göğsünden vurulan bir güvenlik görevlisi hayatını kaybetmiş, 16 güvenlik görevlisi silah, taş ve sopayla yaralanmış, 6 güvenlikçi de Atambayev’in destekçilerince rehin alınmıştı.

Olayların büyümesi üzerine operasyonu yarıda kesmek zorunda kalan güvenlik güçleri, 8 Ağustos akşam saatlerinde yarım kalan operasyonu tamamlamış ve Atambayev gözaltına alınmıştı.

Agil Bekir

www.yenicag.info

739