Kırgızistan`da her yıl 9 Eylül Kopuz Günü olarak kutlanacak

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un imzaladığı kararname uyarında Kırgızistan’da her yıl 9 Eylül’de Kopuz Günü kutlanacağı bildirildi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Ceenbekov’un ulusal enstrümanların korunmasını amaçlayan kararnameye imza attığı belirtildi. Kararnameye göre, ülkede her yıl 9 Eylül’de Kopuz Günü kutlanacak.

Açıklamada, yüksek teknolojilerin hızlı büyümesi koşullarında, ulusal kültürün korunması devlet organlarının ve sivil toplumun önemli faaliyetlerinden biri olduğu kaydedildi.

“Kırgız halkının manevi kültürünün ayrılmaz bir parçası olan ulusal enstrüman kopuz olmadan olmaz” denilen açıklamada, Kırgız halkının geleneksel kültüründe kopuzun özel bir yeri olduğu kayda geçti.

Açıklamada ayrıca, kararnamenin resmi yayın tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği aktarıldı.

Kopuz, Türklerce XVII. yüzyıla değin kullanıldığı bilinen, Altay Türkleri arasında bugün de kullanılan, halk ozanlarınca çalınan üç telli müzik enstrümanı. Komus da denir. Bağlamanın atası olan müzik aletidir. Türkler’de önemi büyüktür. Bağlama ve kopuz kutsal sayılır. Bu kelimeyle ilişkili olan kobzamak, kopzatmak gibi fiiller çalgı çalmayı ifade eder.

www.yenicag.info

996