Kırgızistan`da Orta Asya’da Dijital Dönüşüm Konferansı düzenlendi

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Orta Asya’da Dijital Dönüşüm Konferansı düzenleniyor.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, dijital teknolojilerin gelişmesinin önündeki engeller hakkında anlattı.

Devlet Başkanı, dijital teknolojilerin şu anda küresel ekonominin çehresini değiştirdiğini ve tüm ülkelerin küresel süreçlere geniş katılım imkânı yarattığını kaydetti.

Ceenbekov, “Yeni fırsatlardan etkin bir şekilde yararlanabilmek için, kamu yönetiminde, iş dünyasında ve toplumda, yenilikleri kabul etmeye yetenekli ve hazır yeni bir alan oluşturulması gerekmektedir. Yalnızca değişiklikten çekinmeyen ülkeler hızlı bir şekilde güncellemeleri kabul eder ve bunları hızla uygular, başarıya ulaşır.” şeklinde konuştu.

Sooronbay Ceenbekov, diğer ülkelere ayak uydurarak Kırgızistan’ın modern bir toplum kurması ve küresel dijital ekonomideki yerini korumak için çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, “Ülkemizi dijitalleşme konusunda bölgede ön plana çıkarmak için bir hedef belirledik. Bu hedefe ulaşılmasını engelleyen bir takım problemleri derhal çözmemiz gerekiyor. Dijital teknolojiler devlet ve belediye hizmetlerinde tam olarak uygulanmamaktadır. Dijital altyapının zayıflığı kaliteli ürünlerin üretilmesi ve iş rekabetçiliğinin önündeki bir engeldir. Geniş bant internetin bulunmamasından dolayı, dijital teknoloji kırsal alanlara tamamen erişilememektedir. Bu faktör, ülkenin gelişmesini, özellikle de bölgeleri olumsuz yönde etkilemektedir.” diye konuştu.

Ceebekov, bu sorunları en kısa sürede çözmek için, kararnameyle 2019’un Bölgeleri Geliştirme ve Dijitalleşme Yılı olarak ilan edildiğini ifade etti.

Devlet Başkanı, özellikle, bölümlerarası elektronik sistem “Tündük” vasıtasıyla devlet kurumları arasında bilgi alışverişi sürecinin başladığını belirtti ve “Güvenli Şehir” projesine, yargı sisteminin dijitalleştirilmesine, kolluk kuvvetlerine ve kovuşturma makamlarına değindi.

www.yenicag.info

451