Kırgızistan’da Ulusal Edebiyat Günü kutlandı

Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 12 Aralık 2011 yılından beri kutlanan Kırgızistan Ulusal Edebiyat Günü’nü kutlama kararı, Kırgız edebiyatının eserlerini korumak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla alındı.

Kutlama, 12 Aralık 1928’te dünyaya gelen dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un anısına ithaf ediliyor.

170’ten fazla dile çevirilen Aytmatov’un eserlerinden uyarlanan oyunlar ve filmler dünyanın her tarafından gösteriliyor. Aynı zamanda, Aytmatov gerçekten bir ulusal, Kırgız yazarı, eserlerinde geleneksel bir destanın birçok imgesi var. Yazarın, ulusal kültürleri korumak için modern aydınların görevi olduğunu düşünmesi dikkat çekicidir. Ayrıca 12 Aralık 1950’de ünlü şair Alıkul Osmonov vefat etti.

Ulusal Edebiyat Günü, Kırgız edebiyatının önde gelen temsilcilerine adanmıştır.

Kırgız Ulusal Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Kırgız Cumhuriyeti Yazarlar Birliği’nin Ulusal Edebiyat Günü ve 85. yıldönümünü kutladı.

Kutlamaya, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sultan Rayev, Meclis İdaresi Başkanı Samatbek İbrayev, Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Kayrat İmanaliyev, halk yazarları, şairler, onurlu kültürel şahsiyetler ve çok sayıda kişi katıldı.

Biblioyografik ansiklopedi “Aytmatov’un Evreni” sunumu Alıkul Osmonov Milli Kütüphanesinde yapıldı.

www.yenicag.info

516