Kırgızistan’da uranyum ve toryum yataklarının çıkarılması resmen yasaklandı

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov, ülkede uranyum ve toryum yataklarının araştırılması ve çıkarılmasını amaçlayan yasayı imzaladı.

31 Ekim 2019’da Kırgızistan Meclisi tarafından kabul edilen yasanın amacı, nüfusun, toprağın, su kütlelerinin, flora ve faunanın sağlığını korumak, vatandaşların yaşam, iş ve eğlence için elverişli bir çevre ile birlikte Kırgız Cumhuriyeti’nde radyasyon ve çevre güvenliği haklarını sağlamaktır.

Kanun, uranyum, toryum yatakları, uranyum gelişmesi, toryum birikintileri, radyoaktif atıklar, madencilik atıkları ve bunların daha da geliştirilmesi ve bakımı amacıyla özel kişilere devredilmesi amacıyla yeraltı kaynaklarının jeolojik incelemesi ile ilgili faaliyetlerin uygulanmasını yasaklamaktadır. Ayrıca, uranyum içeren ve toryum içeren hammaddelerin ve atıkların Kırgızistan topraklarına ithal edilmesine izin verilmez.

Bu Kanun, resmi yayın tarihinden on beş gün sonra yürürlüğe girer.

Nisan 2019’da, Kırgızistan’ın Issık Göl bölgesindeki Kırgız Ompol yatağındaki uranyum madenciliği planlarıyla ilgili haberler arka planında, ülke genelinde uranyum yataklarının gelişmesine karşı protesto gösterileri başladı. Aktivistler bir dilekçe yaptı ve Bişkek, Balıkçı, Karakol ve madenin kendisinde miting düzenledi.

Sivil aktivistlerin hoşnutsuzluğundan dolayı, Kırgızistan hükümeti, 2010’da verdiği işletme ruhsatı ile 2016’da ruhsatını uranyum üretimine çeviren ‘YurAsya Kırgızistan’ adlı Kanada-Kırgızistan ortaklığındaki şirketin çalışmalarını geçici olarak askıya aldı. 25 Nisan’da işler tamamen durdu. Şirket, güvenli uranyum madenciliği teknolojisini kullanmak niyetinde olduğunu ve şimdiden keşfe 271 milyon som yatırım yaptığını belirtti.

Kırgızistan Meclisi, 2 Mayıs’ta Kırgızistan’daki uranyum yataklarının gelişmesini yasaklayan bir kararname kabul etti. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov 4 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Kırgızistan’da uranyum madenciliği olmayacağına” dair güvence verdi.

www.yenicag.info

612