Kırgızistan`dan Tacikistan`a NOTA!

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, Tacikistan’ın Bişkek Büyükelçisi Suhrob Hodja Olimzoda’yı çağırarak nota verdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Tacikistan’ın Bişkek Büyükelçisi Suhrob Hodja Olimzoda, bugün 17 Eylül’de Kırgızistan Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Dışişleri Bakan Birinci Yardımcısı Nuran Niyazaliyev, Tacikistan Büyükelçisine, Tacik tarafının Kırgızistan’ın Batken bölgesine bağlı Leylek ilçesindeki Maksat ve Say gözetim kulelerine ilk olarak ateş açması sonucu 1 Kırgız askerinin öldüğü ve 7 askerin yaralandığı Tacikistan Devlet Milli Güvenlik Komitesinin sınır birliklerinin yasadışı eylemlerine karşı güçlü protesto ifade edilen nota verdi.

Görüşmede, çatışmada ayrıca, 1’i reşit olmayan çocuk dahil 7 yerel sakin yaralandığı kaydedildi.

Niyazaliyev, Tacikistan tarafından Kırgızistan gözetim kulelerinin askeri personeline ve Batken bölgesine bağlı Leilek ilçesindeki Maksat köyünün yerel sakinlerine karşı silah kullanılmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Bu olay, Kırgız-Tacik devlet sınırının tartışmalı sınır bölgesinde, Tacik tarafından yapılan askeri gözlem noktası inşaatının sonucudur ve Tacik taraf, sınır bölgelerinde durumun ağırlaştırılmasından sorumludur.

Ayrıca, Tacikistan büyükelçisine, Kırgız tarafı tarafından kaydedilen bu yılın Ağustos-Eylül ayındaki vatandaşlar, yerel yetkililer ve Tacikistan’ın yetkili makamlarının temsilcileri hakkındaki yasadışı ve kışkırtıcı eylemlerin gerçekleri hakkında bilgi verildi.

Tacik tarafın eylemlerinin, Kırgızistan ve Tacikistan halkları arasında barış ve uyumu sürdürmeyi amaçlayan 26 Temmuz 2019’da iki devlet başkanının toplantısı sırasında varılan anlaşmalara uymadığı belirtildi.

Kırgız tarafı, Tacik tarafından durumun daha da ağırlaşmasını, olayın ortak soruşturmasını ve sorumluların kovuşturulmasını önlemek için acil önlemler alma talebiniistedi.

Niyazaliev, mevcut tüm sorunların diyalog yoluyla ve iki devlet arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ruhu içindeki müzakere masasında çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Tacikistan askerlerinin 16 Eylül’de Kırgızistan’ın Batken bölgesine bağlı Leylek ilçesindeki Maksat ve Say gözetim kulelerine ilk olarak ateş açması sonucu 1 Kırgız sınır muhafızı yaşamını yitirdi, 7’si asker ve 6’sı yerel sakin olmak üzere 13 kişi yaralandı. Batken bölgesinin İsfana ilçesindeki hastaneye kaldırılan yaralıların 2’sinin durumu ağır olarak değerlendiriliyor. Diğer 10’u Kırgızistan Genelkurmay Başkanlığının askeri uçağıyla Bişkek’teki hastaneye kaldırıldı.

www.yenicag.info

729