Kırım’da tarihi Osmanlı yapısı yıkılmaya başladı

Yenikale, 17’inci yüzyıl başlarında artan Rus saldırılarına karşı Kerç boğazını ve şehri korumak için 1703 yılında Osmanlı tarafından Kerç şehrinin 10 km kuzeydoğusunda Akıntı Burnu mevkiinde yapılan büyük bir kale.

Rus işgali altındaki kadim Türk yurdu Kırım’ın, Kerç şehrinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Osmanlı yapısı Yenikale kısmen yıkılmaya başladı. Ancak işgalcilerin sözde Kırım Kültür Bakanlığı yetkilileri, kalenin tamamen yıkılmasının söz konusu olmadığını savunuyor.

Avdet gazetesinin haberine göre, sözde bakanlığın basın servisinden yapılan açıklamada “Karadeniz kapısında bulunan kemerde küçük bir çatlak var. Taşıma bölümünde değil, sadece üst tabakada. Bu nedenle birkaç taş düştü.” iddiasında bulunuldu. Sözde Kırım Devlet Kültürel Mirası Koruma Komitesi de dâhil olmak üzere tüm ilgili kurumların olay hakkında bilgilendirildiği ileri sürülürken, sözde Kültür Bakanlığı, Doğu Kırım Tarihi ve Kültür Parkı Müzesi yönetiminin, taşların daha fazla düşmesini önlemek için gereken tedbirleri aldığını savundu.

Yenikale, 17’inci yüzyıl başlarında artan Rus saldırılarına karşı Kerç boğazını ve şehri korumak için 1703 yılında Osmanlı tarafından Kerç şehrinin 10 kilometre kuzeydoğusunda Akıntı Burnu mevkiinde yapılan büyük bir kale.

kaynak: QHA

www.yenicag.info

1.5 K