Kuzey Kore sahil güvenlik ekipleri Rus balıkçı teknesine el koydu

Kommersant’ın haberine göre olay, 17 Temmuz gecesi, sabah saat dörtte meydana geldi.

Kuzey Kore, Rus balıkçı gemisinin sınırı ihlal ettiğini açıkladı. Kuzey Kore hükümet yetkilileri “hareket halindeki gemiye sahil güvenlik ekiplerinin çıkarma yaptıklarını ve tüm iletişim araçlarını kestikten sonra Rus balıkçı gemisini Wonsan limanına götürdüklerini bildirdi.

Rus Balıkçı gemisinde 15’i Rus ve 2 Güney Kore vatandaşı olmak üzere toplam 17 mürettebat bulunuyor.

Balıkçı gemisinin bağlı olduğu şirketin müdür yardımcısı, göz altına alınan denizcilerle henüz iletişime geçemediklerini, Pyongyang’daki Rus elçiliğinin bir temsilcisinin ele geçirilen gemiyi ancak dün ziyaret etmeyi başardığını açıkladı. Göz altına alınan gemicilerin sağlık durumlarının iyi olduğu, iki Güney Koreli mürettebat ile birlikte gemi kaptanı ve yardımcısının otele yerleştirildiği ancak geri kalan mürettebatın ise halen gemide tutulduklarını söyledi. Gemide tutulan mürettebatın kabinlerinden çıkmalarına izin verilmediği bu durumunun hava şartları göz önüne alındığında sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtiliyor.

Rusya Vladivostok Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, gözaltına alınan gemicilerin bir an önce Rusya’ya dönmeleri için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını bildirdi.

www.yenicag.info

658