Libya'da Türk gemisine saldırı: Mürettebat rehin alındı  

Transpasifik Denizcilik’in mülkiyetinde bulunan Türk bayraklı M/T Hacı Telli isimli petrol tankerine Libya’nın Zuvarah Limanı’nın 2 mil açığında el konuldu ve mürettebat rehin alındı.

Transpasifik Denizcilik’in sahibi olduğu Türk bayraklı M/T Hacı Telli isimli petrol tankerine Libya’nın Zuvarah Limanı açıklarında el konuldu.

Deniz Haber’de yer alan habere göre, olay şöyle gelişti:

M/T Hacı Telli, 11 Şubat tarihinde Tuzla’dan Malta’ya doğru yola çıktı. Gemi Akdeniz’de seyrederken, Transpasifik Denizcilik şirketi, 1. kaptan Nejat Üler’e, geminin kiralandığı ve rotasının Libya’nın Zuvarah Limanı olduğu bilgisini verdi.

M/T Hacı Telli, 24 Şubat tarihinde Zuvarah Limanı’na demirledi. Gemi limana yanaştığında, güvenlik amacıyla bölgedeki her gemiye uygulanan prosedür gereği, 6 silahlı muhafız güverteye çıktı. Zuvarah Limanı’na petrol almak için gelen M/T Hacı Telli’ye 24 Şubat tarihine kadar petrol yüklenmedi ve mürettebata bu konu hakkında düzgün bir açıklama yapılmadı.

5 KİŞİ GEMİDE, 4 KİŞİ ÇİFTLİK EVİNDE REHİN TUTULUYOR

24 Şubat tarihinde geminin güvenliğini sağlayan 6 silahlı mürettebat dışında, bölgenin güvenliğini sağladığını söyleyen silahlı bir grup gemiye çıkarak, 1. Kaptan Nejat Üler’e, gemiyi kiralayan Efe isimli kişi ve Libyalı ortağından paralarını alamadıkları için 1 kişiyi misafir etmeleri gerektiklerini, gemi mürettebattı ile herhangi bir problemleri olmadıklarını söyledi. Bunun üzerine, olayın biran önce çözülmesi için geminin 2. Kaptanı İsmail Eskiçırak gönüllü olarak gemiye çıkan grupla gemiden ayrıldı.

28 Şubat tarihine kadar Zuvarah Havalimanı yakınındaki bir çiftlik evinde tutulan 2. Kaptan İsmail Eskiçırak’ın yanına, 28 Şubat günü 2. Mühendis Volkan Özdemir, Usta Gemici Ali Özcan ve Gemici Ünsal Kaya getirildi. Geriye kalan mürettebat ise Zuvarah Limanı’nın 2 mil açığında demirleyen gemide silahlı 6 kişinin gözetiminde rehin tutuluyor.

‘433 BİN DOLARLIK BORÇ ÖDENMEDİ’ İDDİASI

Deniz Haber Ajansı’nın edindiği bilgilere göre, M/T Hacı Telli isimli gemiyi Transpasifik Denizcilik’ten, Pasifik Denizcilik aracılığı ile kiralayan Efe isimli kişi ve Libyalı ortalığı, Zuvarah Limanı’ndan daha önceden aldıkları petrolün 433 bin dolarlık ödemesini gerçekleştirmedi. Bu nedenle gemiye el koyduklarını mürettebata söyleyen Libyalı silahlı grup, eğer para ödenmez ise, mürettebatı serbest bırakmayacaklarını ve gemiyi parçalayıp satacaklarını söyledi.
Gemiyi kiralayan Libyalı işadamının 433 bin dolarlık borcun 280 bin dolarını ödediği, ancak mürettebatı rehin alan kişilerin borcun tamamının ödenmediği taktirde mürettebatı serbest bırakmayacaklarını söylediği belirtildi.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

736