Lufthansa'nın "Donetsk" krizi: Hatadan dönüldü mü?

Geçen kasım ayında Lufthansa’nın yolculara gerçek zamanlı uçuş takibini sağlayan uygulama olan “Flight Tracker” üzerinden Rus yanlısı ayrılıkçı teröristlerin bulunduğu Ukrayna’nın Donetsk şehri Rusya toprağı olarak gösterilmişti. Olayın ardından, meydana gelen krizle ilgili Almanya’nın dev hava yolu şirketi hatayı düzelteceklerini bildirmişti. Kırım Haber Ajansı, Lufthansa’ya konunun akıbetini sordu.

EMEA Bölge Basın Sözcüsü Boris Ogurskiy, Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı özel açıklamada, “hatadan dolayı” özür diledi ve düzeltme talebinde bulunduklarını vurguladı.

Yanlış harita verilerinin yer aldığı yazılıma mesafeli durduklarını, hatanın bir Amerikan şirketinden alınan yazılımdan kaynaklandığını, söz konusu yazılımın güncellenmesi için ise talepte bulunduklarını kaydeden Ogurskiy, “Üzgünüz ve bunun için özür dileriz. Bu hatalı bilgi politik bir niyet taşımadan gösterildi. Söz konusu hatalı yazılım sektörde birçok başka hava yolu şirketi tarafından da kullanıldı. Bir ABD üreticisinden satın alınan bu harita yazılımı için derhal güncelleme istedik. Genellikle bu birkaç hafta sürebilir. Yazılım sadece Airbus A350 uçaklarında yer alıyor.” dedi

Öte yandan Osaka – Münih hattında seyahat eden bir yolcunun sosyal medyadan duyurmasıyla ortaya çıkan “Donetsk” sorununa, Ukraynalı diplomat Oleksiy Makeyev de söz konusu haritanın yer aldığı görüntüyü Twitter’da paylaşarak karşılık vermiş ve hatanın düzeltilmesini istemişti.

www.yenicag.info

425