Macron, Riyad’a neden gitti? – İnanılmaz iddia

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Riyad’a yaptığı sürpriz ziyaretin istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin durumuyla ilgili olduğu öne sürüldü.

Geçtiğimiz Cumartesi günü gittiği Riyad’da görevinden istifa eden ve ardından Beyrut’a dönmeyen Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Suudi Arabistan tarafından ev hapsinde tutulduğu iddialarıyla ilgili devam eden spekülasyonlar güçleniyor.

Louvre Müzesi’nin açılışı için Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sürpriz bir şekilde Riyad’a geçmesi de spekülasyonları güçlendirdi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’la görüşen Macron’un, görüşmeden Lübnan ve Yemen konularını gündeme getirdiği belirtildi.

Riyad’a hareket etmeden önce Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir açıklama yapan Macron, Hariri ile resmi olmayan temaslar kurduğunu söyledi. Macron, Riyad’da yapacağı görüşme için, “Lübnan’ın istikrarı ve bütünlüğünün önemini vurgulayacağım. Dileğim Lübnanlı politikacıların Lübnan’da özgürce yaşaması” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan’da canlı yayında istifa eden Hariri, İran ve Hizbullah’ı suçlamış ve can güvenliğinin olmadığını belirtmişti.

Macron’un açıklaması ve beklenmedik Riyad ziyareti, ‘Hariri’yi kurtarmaya gidiyor’ yorumlarına neden oldu.

Fransa’nın eski kolonilerinden biri olan Lübnan, İkinci Dünya Savaşı sırasında bağımsızlığını kazanmıştı. Ancak bundan sonra da iki ülke arasındaki yakın ilişkiler devam etti.

ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ YORUM YAPMADI

Ortadoğu’da tansiyonun yükselmesine neden olan Hariri’nin istifası ve istifasının ardından Beyrut’a dönmemesi ABD Dışişleri’nin de gündemindeydi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, Riyad’daki ABD Maslahatgüzarı Chris Henzel’in, Hariri ile Çarşamba günü bir araya geldiğini belirtti. Ancak Nauert, görüşmenin nerede yapıldığını söylemedi ve “Hassas, özel ve diplomatik konuşmalardı” sözleriyle görüşme hakkında detay vermekten kaçındı.

Nauert, “Onu gördük. Tutulduğu koşullar veya Suudi Arabistan’da yaptığı görüşmelerle ilgili olarak sizi Suudi Arabistan hükümetine ya da Başbakan Hariri’nin ofisine yönlendirmek zorundayım” dedi.

Konuyla ilgili bir diğer yorum da Rusya’nın Lübnan Büyükelçisi Alexander Zasypkin’den geldi. Zasypkin, anlaşmazlığın devam etmesi durumunda konunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşınacağını söyledi.

LÜBNAN, HARİRİ’Yİ BEKLİYOR

Öte yandan Lübnanlı politikacılar da Lübnan Başbakanı Hariri’nin Beyrut’a dönmesi gerektiği yönünde mesajlar yayınlıyor.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın, Hariri’nin bizzat gelip yüz yüze istifasını vermediği sürece bunu kabul etmeyeceğini açıklamasının ardından Dürzi topluluğunun en tanınmış lideri olan Velid Canbolat da yaptığı açıklamada, “Hariri’nin Lübnan’a dönmesinin vaktidir. Kendisinin alternatifi yoktur” ifadelerini kullandı.

Al Akhbar gazetesinde yer alan haberde ise Hariri ailesinin, Suudi Arabistan tarafından Riyad’a davet edildiği ancak ailenin bu daveti kabul etmediği belirtildi.