Merkel’den Macron’a yeşil ışık

Almanya Başbakanı Merkel, seçildiği ilk günden itibaren yakın ilişki kurduğu Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, ‘ortak bakan’ seçilmesi de dahil olmak üzere 19 ülkeli Euro Bölgesi’nde reform yapılmasına yönelik taleplerinin hayata geçirilebileceğinin sinyalini verdi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi’nin geleceğine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ısrarla dile getirdiği Euro Bölgesi reformlarına paralel olarak, ‘ortak bütçe’ ve ‘ortak bakan’ önerilerinin değerlendirilebileceğini söyledi.

Merkel şu ifadeleri kullandı: “Koşullar uygunsa ve borçların yanlış şekilde ortak hale getirmezsek ortak bir maliye bakanının olmasını elbette düşünebiliriz. Mali yapıyı gerçekten güçlendirecekse ortak bir euro bütçesi oluşturmayı kesinlikle düşünebiliriz. Mümkün olmadığını söylememeliyiz, sadece neyin akla yatkın olduğunu değerlendirmeliyiz.”

24 Eylül’deki parlamento seçimlerine hazırlanan Merkel, Euro Bölgesi’nin 19 ülkesinde başta gençler arasındaki işsizlik olmak üzere işsizlikle mücadele edilmesi için ‘iyi ekonomik yönetim araçlarına’ açık olduklarının da altını çizdi.

Macron kendisini, Fransa’nın Nalponyon’dan sonraki en genç liderliğine taşıyan seçim kampanyası sırasında Euro Bölgesi’nde revizyona gidilmesi gerektiğini, gereken reformlar arasında ortak bütçe ve maliye bakanı ile parlamento kurulmasını saymıştı.

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1.1 K