Mevlüt Çavuşoğlu: Bu gün uluslararası birlikler kendi çıkarlarını önde tutarak yaşanan birçok gelişmelere sessiz kalıyorlar

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu YTB tarafından gerçekleştirilen Türkiye Bursları Türkiye Söyleşileri Programına katıldı.

YTB tarafından gerçekleştirilen Türkiye Bursları Türkiye Söyleşileri Programında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Bu gün dünya bir değişim sürecinden geçiyor fakat bu değişimin hangi yönde, iyi yönde kötü yönde olduğunu bilemiyoruz” dedi.

Konuşmasında birçok konulara açıklık getiren Çavuşoğlu, bölgedeki ve Dünya`daki sorunların çözülmesi için birlikteliğe ihtiyacın olduğunun altını çizdi. Fakat birçok sorunlara uluslararası birliklerin sessiz kaldığını ve kendi çıkarlarını önde tuttuklarını vurguladı:

“Bu gün dünya halklarının beklentileri karşılanabiliyor olabilmeli. Maalesef başta Birleşmiş Milletler olmak üzere bu beklentileri karşılayabilecek uluslararası örgüt sayısı çok sınırlı. Avrupa`yı birleştirmek için kurulmuş Avrupa Birliği`nin ve Avrupa Konseyi`nin, bırakın diğerlerini Avrupa halklarını bile birleştirmekte zorluk çektiğini, politikalarının başarısız olduğunu görüyoruz.

Bu gün Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm bu yaşanan sorunlar karşısında önümüze çıkan fırsatları değerlendirme anlamında izlediğimiz dış politikaya Girişimci ve İnsani dış politika diyoruz. Girişimci olmak sadece kendi çıkarını düşünmek demek değildir. Var olan sorunları çözmek, çatışmaları durdurmak için girişimci bir dış politika izlemeniz gerekiyor ve girişimcilik uluslararası platformda her kesle işbirliği yaparak dünya barışına katkı sağlamak demektir.

O yüzden de biz girişimcilik dış politikamızı başarılı bir şekilde uygulamak için çalışacağız. Çünkü etrafımıza baktığımız zaman Suriye`deki sorunun çözümü için her kesle çalışmak zorundayız. Cenevre`de, Astana`da, Soçi`de Anayasa komisyonunun kurulması, ateşkesin devam etmesi, İdlib`de sükunetin korunması, diğer taraftan göçmenlerin gönüllü olarak teröristlerden temizlediğimiz bölgelere geri dönmesi gibi insani boyutuyla, güvenlik boyutuyla, her boyutuyla siyasi çözüm dahil biz en önemli aktörüz. Bu gün Irak`ın Başbakanı Türkiye`de ve Irak`ın yeniden inşası için en çok desteği biz vereceğiz.

Diğer taraftan Libya, Yemen ve bölgemizdeki diğer sorunlara baktığımız zaman bunlara hiç kimsenin duyarsız kalmaması lazım. Ama maalesef bu gün uluslararası toplumun kendi çıkarlarını önde tutarak dünyada yaşanan birçok gelişmelere sessiz kaldığını, göz yumduğunu, hatta hatta zulmü yapan ülkelere silah bile verdiğini görüyoruz.

Bizim bölgemizde yalnız Suriye ve Güneyimizdeki sorunlar yok. Kuzeyimize baktığımız zaman Kırım konusu, Güney Osetya konusu, aynı şekilde Azerbaycan`la Ermenistan arasındaki sorunlar, Ermenistan`ın Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisini işgal etmesi, Karabağ`ı işgal etmesi. Bunlar hepsi adeta dondurulmuş itilaflar. Bu sorunların çözülmesi lazım. Çünki yarın başka gerginliklere ve patlamalara sebep olabilir.”

Agil Bekir

www.yenicag.info

1 K