Moskova Karabağ Sorununun Dondurulmasında Kendi Çıkarlarını Savunuyor - Uzman görüşü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen yılın sonuçlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Karabağ sorununa değinirken hem de sorunun çözümü yönünde Minsk Grubu eş başkan ülkeleri arasında fikir ayrılığı olduğunu beyan etti.

Acaba, eş başkan ülkeler arasında sorunun çözümüne engel olan bu fikir ayrılıkları nelerdir?

Uzman Kabil Hüseynli Yeniçağ.Az’a açıklamasında Washington’un işgalcilerin Azerbaycan topraklarından çıkarılmasını istediğini, Moskova’nın ise bu tercihten memnun olmadığını söyledi:

“Yukarı Karabağ sorununun çözümüyle ilgili fikir ayrılıklarının olduğunu Amerikalı eş başkanlar da defalarca belirttiler. ABD sorunun çözümü için ilk önce Ermeni askerlerinin işgal edilmiş topraklardan çıkarılmasının gerektiğini söylüyor. Yani bölgenin boşaltılmasını Washington ısrarla talep etmektedir. Rusya’ysa buna karşı çıkıyor. Bu anlamda Minsk grubunda fikir ayrılığına Rus eş başkanlar neden olmaktalar. Moskova sorunun yine de dondurulmuş şekilde kalmasından yana. Bu bağlamda Kreml uluslararası hukuk normlarına cevap verse de, ancak Ermenistan’ın zararına olacak herhangi bir adımın atılmasına izin vermiyor. Eş başkanlar arasında çelişkiler bundan kaynaklanıyordu. Fransa’ya gelince … onlar bazen o tarafa, bazen de bu tarafa yakınlık gösterse de, daha çok Rusya’nın yanında bulundu.

Uzman Zerdüşt Alizade ise “ABD ile Rusya arasında sorunun çözümü yönünde önemli rolün kime ait olduğu konusunda fikir ayrılığı vardır” diye kendi tutumunu sergiledi:

“Minsk Grubu eş başkan ülkeleri Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a geri verilmesini istemiyorlar. Ayrıca sorunun çözülmemesi ve bölgede kendi otoritelerini korumak için sorunun ellerinde araç olması eş başkan ülkeler arasında tek ortak yaklaşımdır. Fakat bir konuda da onlar arasında fikir ayrılığı vardır. Rusya sorunun çözümüyle ilgili otoritenin kendi elinde kalmasını istiyor, ABD başta olmak üzere Batı’ysa kendi oltasını atmaya çalışıyor. Yani aralarındaki fikir ayrılıkları sorunu kendi denetlemesine almak yönünde öncü devletin kim olacağı, bundan yararlanarak Azerbaycan ve Ermenistan’ı kimin baskısında kalacağından kaynaklanıyor. Şimdilik olta Rusya’nın elinde. Fakat bu oltayı da onun elinden ABD ile Fransa almak istiyor.”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1.3 K