Mucize cihaz: Artık her dilde konuşmak mümkün

Son yıllarda çeviri teknolojilerinde ciddi bir ilerleme görülüyor ama eldekilerin hiçbirisi Uzay Yolu’ndaki Communicator’ın yerini tutmuyor. Bu cihaz ise her dile anında çeviri yapabilen ve kullanıcısının sesiyle çıktı veren Communicator’a yaklaşıyor

San Fransisko merkezli startup BabelOn, konuşma sentezleme teknolojisiyle söylediğiniz her şeyi, başka bir dile, kendi sesinizle çevirmeyi hedefliyor.

Öncelikle sesinizin San Fransisko’daki stüdyoda özel yazılımını ve donanımla kaydedilmesi gerekiyor. Böylece BLIP adı verilen, BabelOn Dil Bilgisi Profili oluşturuluyor. Daha sonra cihaz konuşmadığınız dillerde sesinizi sentezleyerek oluşturabiliyor. Şimdilik İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, Portekizce, Çince, Japonca ve Hintçe öncelikli hedefleniyor.

FİLMLERDE VE OYUNLARDA DA KULLANILACAK

Şirket, 13 yıldır üzerinde çalıştığı bu teknolojiyle film ve oyunlar için dublaj, eğitim içeriği, telefon ve medikal hizmetlerde sanal asistanlar, dillerin korunması, sesin gelecek nesillere aktarılması ve gelecekte yeniden kullanmak üzere saklanması gibi birçok alanda uygulamalar yapmayı hedefliyor.

Şirketin bu ürünü seri üretime geçirebilmesi biraz zaman alacak. Çünkü ilk stüdyo kaydı iki saat sürerken, analiz ve çeviri yeteneklerinin eklenmesi bir hafta ile birkaç ay arasında bir sürede gerçekleşiyor. Hedef altı ay sonra ilk prototoipi hazırlamak ve yaklaşık üç yıl içinde de gerçek zamanlı çeviri yapabilmek.

BabelOn’un Engadget’a verdiği bilgiye göre, kişilerin sesleri yüksek şifreleme ile saklanıyor. Şu anda projenin üretimi için kitle fonlama sitesi IndieGoGo’da 30 bin dolarlık bir kampanya, katılımcıları bekliyor.

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1.1 K