NATO’dan Rusya’yla kriz çıkaracak hamle

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ititfakın genel merkezinde bulunan 7 Rus diplomatın akreditasyonlarını iptal ettiğini açıkladı.

Jens Stoltenberg, 3 Rus diplomatın akreditasyon başvurusunu da reddettiğini duyurdu.

Stoltenberg alınan kararın İngiltere’nin Salisbury kentindeki sinir gazı saldırısı sonrası müttefiklerin güvenlik kaygılarını yansıttığını söyledi.

Böylece Rusya’nın NATO delegasyonunda görevli diplomatların sayısı üçte bir oranında azalmış olacak.

Rusya’ya bir mesaj gönderdiklerini vurgulayan Stoltengerg, bu ülkenin davranışlarının maliyeti ve sonuçları olacağını belirtti.

RUSYA’DAN ABD’YE ŞANTAJ SUÇLAMASI

Stoltenerg’in açıklamasından önce ise Rusya ABD’yi, Rus diplomatların sınır dışı edilmesi için ülkelere şantaj yapmakla suçladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Özbekistan’da yaptığı açıklamada, Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karşılık verileceğini söyleyerek, “Kesinlikle böyle bir terbiyesizliğe hoşgörü göstermeyeceğiz” dedi.

“Ne zaman bu veya şu ülkeden bir ya da iki diplomat sınır dışı edilse, kulaklarımıza özürler fısıldanırken, biliyoruz ki bu çok büyük bir baskının, çok büyük bir şantajın sonucu. Maalesef bu Washington’ın uluslararası alanda kullandığı ana araç haline geldi” diyen Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pek çok kez modern dünyada, modern Avrupa’da sadece birkaç bağımsız ülke kaldığını vurguladığımızda haklı olduğumuz sonucunu görmezden gelmek zor.”

20’DEN FAZLA ÜLKEDEN SINIR DIŞI KARARI

Rus eski çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia 4 Mart’ta İngiltere’nin Salisbury kentinde zehirlenmişti. Olayın ardından 20’den fazla ülke 100 civarı Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Bu kadar büyük çapta bir diplomatik sınır dışı kararının daha önce görülmediği belirtiliyor.

İngiltere suikast girişiminden doğrudan Moskova yönetimini sorumlu tutuyor.

Avrupa Birliği liderleri de geçen hafta suikast girişiminin arkasında Rusya’nın olduğu savının “muhtemelen doğru olduğunu” söylemişti. Rusya ise suçlamaları reddediyor.

Rus senatör Vladimir Dzhabarov’un ABD’nin 60 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına “kısasa kısas” şeklinde yanıt verileceğini söylediği de belirtiliyor.

Rusya’nın ABD büyükelçiliği, Seattle’daki Rus Konsolosluğu’nun kapatılmasıyla ilgili Twitter’dan bir anket düzenledi.

“Ankette karar size kalsaydı Rusya’daki hangi konsolosu sınır dışı ederdiniz?” denilerek Rusya’daki Amerikan konsolosları sıralandı.

Times gazetesine konşan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise Rusya’nın “pervasız” tavırlarına karşı Batı’nın tepkisini “bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi.

“Şimdiye kadar bu kadar çok ülke Rus diplomatları sınır dışı etme konusunda bir araya gelmedi” diyen Johnson, sınır dışı kararlarını “Rus istihbaratının yıllarca kendine gelememesine sebep olacak bir darbe” olarak yorumladı.

www.yenicag.info

1.5 K