Nazarbayev ve Putin Moskova`da bir araya geldi

Kazakistan`ın kurucu Cumhurbaşkanı, Elbaşı Nursultan Nazarbayev dün Moskova`ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Elbaşı Nazarbayev, ziyaret kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`le bir araya geldi.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı ve Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) kapsamında işbirliği konuarı müzakere edildi.

Putin, Elbaşı ile yeniden bir araya gelmekten memnunluk duyduğunu ifade etti ve Kazakistan ve Rusya arasındaki ilişkilerin yüksek seviyede olmasını Nazarbayev`in çabalarının bir sonucu olduğunu vurguladı:

“Sizinle stratejik ittifak ve ortklık içerisindeyiz. Hükumetlerimiz karşılıklı olarak çalışıyorlar. Cumhurbaşkanı Tokayev`le de görüşmelerimiz oluyor. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi artıyor. Son olarak yüzde 19,6 artış gösterdi.”

Elbaşı Nazarbayev, Putin`e samimi karşılamaya göre teşekkür etti, iki devlet arasındaki ilişkilerin önemine dikkat çekti.

Nazarbayev, Avrasya Ekonomik Birliği`nin (AEB) işleyişindeki zorlukları dile getirdi:

“Dünyada büyük olaylar cereyan ediyor. Ben tüm bunları izliyorum. Bugün hiçbir şeyde belirsizlik olamalı. Sizin ve benim politikamızdaki gibi.

Artık 20 yılı aşkın bir süredir birlikte çalışıyoruz. İlişkilerimiz yüksek düzeyde ve stratejik anlaşmalarımız var. Ben her zaman söylüyorum, Rusya, Kazakistan`ın bir numaralı ortağıdır.

Bugün bizim teklifimiz üzerine kurulmuş AEB de bu ilişkilerin göstergesi. Doğru, zorluklar var ama, büyük perspektifler vaad ediyor.”

Elbaşı Nazarbayev, bugün M.V. Lomonsov adına Moskova Devlet Üniversitesi`ni ziyaret edecek.

Agil Bekir

www.yenicag.info

687