Neden sürekli üşüyorsunuz?

Havanın çok soğuk olduğu kış günlerinde kadın erkek fark etmeksizin hepimiz üşüyoruz. Ancak bazılarımız var ki hava soğuk olmasa da sürekli üşümekten şikayetçi. Peki neden bu kadar üşüyor olabilirsiniz? İşte olası fizyolojik sebepler…

Dolaşım bozukluğunuz mu var?

Eğer elleriniz ve ayaklarınız daima buz gibiyse ancak vücudunuzun geri kalanı sıcaksa bunun altında bir dolaşım problem yatıyor olabilir. Uzmanlar, sigara alkol gibi zararlı maddelerin dolaşım üzerinde negatif etkisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Yeterince uyumuyor musunuz?

Uyku yoksunluğu sinir sistemi üzerinde tahribat yapabilir ve bu da beyindeki vücut ısısını etkileyen düzenleyici mekanizmayı bozabilir. Dolayısıyla uykusuzluk sizde üşüme ve huzursuzluğa neden olabilir.

Tiroidiniz mi var?

Boynunuzdaki kelebek şeklindeki bezin sorumluluğu altında sandığınızdan çok daha fazla şey vardır. Uzmanlar her zaman üşüyor olmanın hipotiroit belirtisi olabileceğini söylüyor. Çünkü yeterli tiroit salgılamadığınızda üşüme gerçekleşiyor. Hipotiroidin diğer belirtileri saç dökülmesi, kuru cilt ve yorgunluktur. Tüm bu bulgular ellerinizde duruyorsa bir doktorla görüşmelisiniz.

Demir eksikliğiniz mi var?

Düşük demir seviyeleri kronik üşümenin en yaygın nedenlerinden biridir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin yardımıyla vücudunuzu her tarafına oksijen taşınmasını sağlayan, sisteminizdeki her hücreye ısı ve diğer besinleri taşıyan önemli bir mineraldir. Yeteri kadar demiriniz yoksa kırmızı kan hücreleri işlerini gerektiği gibi yerine getiremez ve siz de tir tir titrersiniz.

Çok mu zayıfsınız?

Düşük bir kiloya sahip olmak sizi birkaç nedenle daha çok üşüyen bir insan yapabilir. Bu nedenlerden ilki kilolu olduğunuzda sahip olduğunuz vücut yağının sizi koruması ve zayıf olduğunuzda da durumun tam tersi işlemesidir. Aynı zamanda kaloriyi artırmak metabolizma üzerinde bazı frenler bırakır. Bu nedenle de vücut ısısını yeterince artıracak fazlalıklara sahip olursunuz.

www.yenicag.info

1.6 K