Nifak tohumuna dönen S-400`ler: Trump yine bir ortağını düşmana dönüştürüyor

Tsargrad televizyonunun yorumcusu, uzman Kamuran Hasanov, Yeni Çağ Azerbaycan`a yaptığı açıklamada, Türkiye`den sonra Hindistan`ın da Rusya`dan S-400 savunma sistemi alma niyetinin olası sonuçlarını değerlendirdi.

Hasanov, bu durumda ABD`nin Hindistan`a yönelik tüm baskı araçlarını kullanabileceğini söyledi:

“ABD, artık Dışişleri Bakanı aracılığıyla Hindistan`ı yaptırımlarla tehdit etdi. Bence ABD yaptırımlar uyguladığı Rusya Askeri Sanayi Kompleksi`ni finanse edecek tüm ülkeleri cezalandırmaya çalışacak. Hindistan örneğinde bu ceza, Keşmir sorununun yeniden alevlendirilmesi olabilir. Türkiye`de Kürtleri kullandıkları gibi Hindistan`da da Keşmir`i kullanabilirler. Diğer baskılarsa ekonomik alanda gerçekleştirilecektir. Örneğin Hint mallarına yönelik gümrük masrafları artırılabilir”.

Uzmana göre tüm dünyada liderliğini kaybetmek üzere olan ABD, bu gidişata dur demek için Rusya`nın silah piyasasında rolünü kısıtlamaya çalışıyor:

“SIPRI`nin raporuna göre, son yıllarda Rusya silah satışına göre ABD`yle arasındaki farkı kapatmak üzere ve şu anda bu ülke ikinciliğini koruyor. Dünyada silaha ihtiyaç gittikçe çoğalıyor. Rusya`nın Askeri Sanayi Kompleksi`ni modern bir hale getirdiği ve onun ürettiği silahların gücü Suriye savaşında kanıtlanmış oldu.

Rusya`ya silah siparişi veren büyük ülkeler sadece İran ve Çin değil, aynı zamanda ABD`yle ilişkileri pek iç açıcı olmayan Katar ve Irak da Rusya`dan silah alıyor. Silah satışı askeri siyasi işbirliği ve askeri kontenjan tatbikatlarının birlikte düzenlenmesi için fırsatlar oluşturuyor.

Dünya düzeninin artık çok kutuplu sisteme geçtiği bir dönemde ABD`nin silah ticaretindeki birinciliği de tehlike altına giriyor. ABD, Rusya`nın silah satışını kısıtlayarak Kremlin“i büyük kazançlardan mahrum bırakmayı planlıyor. Çünkü petrol ve doğalgaz gibi silah da Rus ihracatının temel elementleri arasında”.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

965