"O acı dolu günler bir ömür unutulmayacak şekilde hafızama kazındı" - Olcas Süleymenov 20 Ocak faciası hakkında

Azerbaycan`ın Kazakistan Büyükelçiliği`nin organizatörlüğünde Almatı`da 20 Ocak katliamını anma programı düzenlendi.

Büyükelçilik`in resmi Facebook hesabında yer alan habere göre Büyükelçilik organizatörlüğünde Kazakistan`ın Almatı şehrinde Azerbaycan`ın en kanlı olaylarından biri olan 20 Ocak faciasını anma töreni düzenlendi.

Kazakistan`ın önde gelen isimlerinin, siyasetçiler ve diplomtların katılımıyla gerçekelştirilen “Kanlı Ocak – Bağımsızlığa götüren yol” isimli programa ünlü Kazak yazar, Türk yazarlar dünyasının önemli isimlerinden biri olan Olcas Süleymenov da katıldı.

Büyükelçi Reşat Memmedov 20 Ocak faciasının Sovyet rejiminin iç yüzünü tüm dünyaya açtığını ifade etti ve bu katliamın Azerbaycan halkını korkutmadığını, bağımsızlık isteğini daha da güçlendirdiğini vurguladı. Memmedov, bu zor günlerde Kazak halkının Azerbaycan`ın yanında yer aldığını ve Azerbaycan`ın bunu hiçbir zaman unutmayacağını ifade etti.

Olcas Süleymenov, böyle olayların hafızalarda iyi bir izlenmim bırakmadığını, fakat tarihten ders çıkarılmasını öğrettiğini vurguladı:

“20 Ocak 1990 tarihi bütün Azerbaycan ve benim için hatıra günü. Orada olduğum için şanslı olduğumu söyleyemeyeceğim. Çünkü o acı dolu günler bir ömür unutulmayacak şekilde hafızama kazındı. Biz Kanlı Ocak`ı bağımsızlığa götüren yol diye anıyoruz. Fakat buna benzer olaylar dünyanın bazı ülkelerinde şimdi de devam ediyor. Bükü`deki bu olaylardan ders çıkarmak gerekiyor. O dönemde Haydar Aliyev hakimiyette olsaydı eğer, bu olaylar yaşanmayacaktı.”

Anma programı çerçevesinde 20 Ocak faciası hakkında film izlendi ve program, genç pianist, Azerbaycan Devlet Opera ve Bale Tiyatrosu Orkestrası üyesi Fegan Hasanlı tarafından Azerbaycan ve dünya klasikleri bestelerinden seçilmiş eserlerin seslendirilmesi ile devam etti.

Agil Bekir

www.yenicag.info

858