Modern dünyanın en büyük sorunlarından biri olan obeziteye karşı Amerikalı bilim insanları çözümü beyinde buldu.
Farz edin ki kilolusunuz ve fazlalıklarınızdan kurtulmak için rejim yapıyorsunuz. Fakat bir sinema salonunda karşılaştığınız patlamış mısır kokusu tüm çabalarınızı suya düşürüyor. Aldığınız bu kokuya dayanamayıp bir anda büyük bir külah siz de satın alıyorsunuz ve avuç avuç yemeye başlıyorsunuz…
Gündelik yaşamımızda sıkça karşılaşılabilecek bu durum yeme dürtünüze yenik düşmenizden ve eyleminizin sonuçlarını düşünmeden kontrolsüz bir şekilde hareket etmenizden kaynaklanıyor. İştahınıza ‘dur’ demek içinse Amerikalı bilim insanları beyinde yeme dürtüsünü değiştiren özel bir devre tespit etmeyi başardı.
Georgia Üniversitesi’nden Emily Noble liderliğindeki ekip, fareler üzerindeki çalışmaları sırasında hipotalamusta melanin yoğunlaştırıcı hormon (MCH) olarak adlandırılan bir tür iletkeni üreten hücre kümesine odaklandı.
Web sitesi ScienceDaily’de yayınlanan makalenin sonuçları “Nature Communications” dergisinde de yer buldu. Bilim insanları daha önce beyinde yüksek seviyelerde bulunmasının gıda tüketimini artırabileceği keşfedilen MCH’nin, ilk kez dürtüsel davranışta rol oynadığını ortaya koydu.
Emily Noble, beyinde MCH üreten hücreler etkinleştirildiğinde farelerin yemek konusundaki tutumlarının daha dürtüsel hale geldiğini belirterek, “Beyninizde dürtüsel yemeğe hayır deme kapasitenizin düzenlenmesinin temelinde yatan bir fizyoloji var.” değerlendirmesini yaptı.
Bulgunun, bilim insanlarının gelecekte aşırı yemeğe karşı iştahın azaltılması ya da lezzetsiz yemeklerle diyete gerek kalmadan yeni tedavi yöntemleri geliştirmesini sağlaması ümit ediliyor.