Orta Asya ülkeleri vatandaşları kaç ülkeye vizesiz seyahat edebilir?

Kazakistan’ın haber ajansı Kazinform’a göre, Kazakistan pasaportu, seyahat dostu belgeler sıralaması olan Henley Pasaport Endeksi’nde 199 ülke arasında 67. sırada yer aldı.

Henley Pasaport Endeksi, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) özel verilerine dayanıyor ve 199 ülke ve 227 turist güzergahının pasaportlarını kapsamaktadır.

Yıl içinde, derecelendirme herhangi bir ülkenin vize politikasındaki değişikliklerle güncellenir. 2020 sıralamasında, her ülke için vizesiz girebileceğiniz 1 puan eklendi.

Ülkelere ve bölgelere vizesiz giriş yapan Kazakistan pasaportu 76 puan alarak 67. sıraya yerleştirildi. Yani Kazakistan vatandaşları 76 ülkeyi vizesiz ziyaret edebilirler.

Lider ülke ise, pasaportu 191 puan alan Japonya’dır. Japonya üst üste üçüncü yıl birinciliği kazanıyor. 190 puana sahip Singapur pasaportu ikinci sırada iken, 189 puana sahip Güney Kore ve Almanya üçüncü sırada yer alıyor. 118 puanlık Rus pasaportu 51. sırada, vatandaşları vizesiz 71 ülkeye girebilen Çin pasaportu 72. sırada.

Orta Asya ülkeleri arasında ise 84. sırada yer alan Tacikistan pasaportunu 85. sırayı kazanan Özbekistan takip ediyor. Türkmenistan pasaportu 90’uncu sırada yer aldı.

Listenin sonunda Afganistan’ın pasaportu yer aldı. Afgan pasaportu sahipleri vizesiz sadece 26 yönde seyahat edebilirler. Irak ve Suriye pasaportları listenin sonundan itibaren ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.

Kabar

www.yenicag.info

3.8 K