Özbekistan-Kırgızistan sınırı yeniden düzenleniyor

Özbekistan – Kırgızistan sınırındaki problemler yeni düzenlemeler ile kolaylığa kavuşturuluyor.

Sovyet-Rus emperyalizminin kara mirası olan tartışmalı sınırlar iki ülke devlet başkanları Şevkat Mirziyoyev ve Sooronbay Ceenbekov’un girişimleri ile yeniden düzenleniyor.

Kırgızistan’ın Aravan bölgesinde, Özbek sınır birliklerinin düzenleme çalışmalarına başladığı bildirildi. İki ülke arasında, toprak takası yapılarak tartışmalı bölgelerde sorunların azaltılması bekleniyor.

Dün Kerkidan adlı köyde Kırgız köylüler, Özbek askerlere tepki göstermişti. Kırgız yetkililer ise Özbek askerlerin sakin davranarak, çalışmayı durduklarını ve yetkililerin sorunu çözeceğini bildirdi.

Kırgızistan – Özbekistan sınırının 2022 yılına kadar tamamen düzenlenmesi bekleniyor.

Orta Asya’nın en verimli bölgesi olarak bilinen Fergana vadisi Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan arasında bölüşülmüş durumda. Sovyet – Rus emperyalizmi bu bölgede böl-yönet usulü ile birçok tartışmalı sınır çizdi.

Bağımsızlık sonrasında Orta Asya’nın en gergin olan bu bölgesinde sınır çatışmaları ve sivil kayıplar hala devam ediyor. Ancak Özbekistan’da Şavkat Mirziyoyev’in Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinden sonra üç ülke sınır sorunlarını bitirmek ve kapalı kapıları açmak için önemli işbirliği anlaşmalarına imza attı.

www.yenicag.info

640