Paris’teki İsrail-Filistin konferansından ortak bildiri

Paris’te düzenlenen Ortadoğu Barış Konferansı ortak bildirisi yayınlandı.

Sputnik’in haberine göre Başkent Paris’te yaklaşık 70 ülke temsilcisinin katıldığı konferans sonrası yayımlanan ortak bildiride, “iki devletli çözüm, 1967’de başlayan işgalin sona erdirilmesi, İsrail’in güvenlik gereksinimlerinin karşılanması ve iki taraf arasındaki tüm sorunların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları doğrultusunda nihai olarak çözülmesi” içeriği ön plana çıktı.

EL FETİH, YÖNETİMİ MEMNUN

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Başmüzakereci Saib Ureykat, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Ortadoğu Barış Konferansı sonunda yayımlanan ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladı.

KONFERANS ÖNCESİ YAŞANANLAR?

Mısır tarafından geçen Aralık ayında BMGK’ya sunulan ve daha sonra yine Mısır’ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu defa karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından Konsey’e getirilerek oylanmıştı. Mısır’ın geri adımı, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump ile Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti. Trump, Mısır’ın BMGK’da oylamaya sunacağı karar tasarısının İsrailliler açısından âdil olmadığı gerekçesiyle Obama yönetimini karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı. İsrail’in işgâli altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhâl ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK’da kabul edilmişti. Şimdiye kadar BMGK’da İsrail’e yönelik eleştirilerin karşısında duran ABD, oylamada kararı veto etmek yerine ilk kez çekimser kalmıştı. Donald Trump, Twitter hesabında, görevinin başlayacağı tarihe atıfta bulunarak, “20 Ocak’tan sonra BM’de işler farklı olacak” ifadelerini kullanmıştı. İsrail’in BM Dâimi Temsilcisi Danny Danon da kararın, “barış olasılığına hayır demek olduğunu” söylemişti. İsrail devlet radyosu, BMGK’da İsrail tasarısına “evet” oyu veren tüm ülkelerin büyükelçilerin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını aktarmıştı. İsrail Başbakanı Netanyahu, tasarının kabul edilmesinden Obama yönetimini sorumlu tutmuştu ve ABD’li elçiden “açıklama beklemişti…”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

783