Pentagon, PYD’ye zırhlı araç sevkiyatını doğruladı

ABD Savunma Bakanlığınca (Pentagon), terör örgütü PYD\PKK’ya zırhlı araç verildiği iddialarını doğruladı.

Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, söz konusu araçların gönderildiğini söyledi. Galloway, “Suriye’de DEAŞ’a karşı savaşan güçlere mevcut yetkiler çerçevesinde üstü zırhlı araçlar verdik. Bu araçlar, onları Rakka’ya ilerlerken DEAŞ’ın el yapımı patlayıcılarına karşı koruyacak.” ifadelerini kullandı.
Önceki Başkan Barack Obama’nın verdiği yetkilerde herhangi bir değişiklik olmadığının altını çizen Galloway, Savunma Bakanlığı’nın PYD güdümündeki Arap gruplara askeri malzeme desteği ve eğitim verme politikasının devam ettiğini savundu.

“Suriye’de en fazla 503 asker var”

Obama döneminde verilmiş olan 503 kişilik kara gücü gönderme yetkisinin değişmediğini ve ABD’nin bu sayıyı şu anda aşmadığını anlatan Galloway, “Orada kaç askerimizin bulunduğunu kamuya açıklamıyoruz ama en üst sınır olan 503 sayısını aşmadık. Bununla birlikte yetkisi verilmiş sayı içerisinde asker sayısı değişmiş olabilir. Bu konuda herhangi bir şeyi teyit veya reddedemem” şeklinde konuştu.

ABD’nin PYD’ye desteği büyüyor

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin silahlı kanadı olan YPG’ye verilen destek Türkiye’nin uzun zamandır tepkisine sebep oluyordu. Önceki ABD Başkanı Barack Obama yönetimiyle Türkiye arasında DEAŞ ile mücadelede YPG’ye verilen destek sık sık karşılıklı sert açıklamalarla ilerledi.

ABD bu desteği Ekim 2015’ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başlamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

964