Petersburg saldırısı arkasında IŞİD var

Rusya, ülkenin en büyük ikinci kentinde metroya düzenlenen terör saldırısıyla bağlantılı yakalanan kişilerin, Orta Asya kökenli olduklarını açıkladı. Tutuklanan şüphelilerin terör örgütü IŞİD’le ilişkisi var.

Metroda kendini patlatan Kırgızistan doğumlu Ekbercan Celilov’un evinde arama yapıldı.

Rusya St. Petersburg’da metroda 11 yolcunun ölümüne yol açan terör saldırısında gözaltı dalgası var. Rus yetkililer, IŞİD’le ilişkisi bulunan altı kişinin gözaltına alındığını resmen açıkladı. Rus haber ajansları, yakalanan şüphelilerin Orta Asya kökenli olduğunu bildiriyor.

Sputnik ise, Kırgızistan doğumlu saldırgan Ekbercan Celilov’un evinde arama yapıldığını aktarıyor. Rusya Soruşturma Komitesi sözcüsü Svetlana Petrenko, “Kameralardan elde edilen görüntüler şüphelinin evinden bir çanta ve bir sırt çantası ile ayrıldığını gösteriyor” dedi.

Saldırganın kimliği dün resmen açıklamıştı. Kırgız güvenlik servisi, şüphelinin 1995 yılında Kırgızistan’ın Oş kentinde doğan Rusya vatandaşı Ekbercan Celilov olduğunu ilan etmişti. Peşinden Rusya bu açıklamayı doğruladı.

Rus Interfax ajansı, Celilov’un radikal cihatçı gruplarla bağlantısı olduğunun bilindiğini duyurdu. Üzerinde bombalı yeleği patlatan saldırganın ceset parçaları dün bulunmuştu.

Bir bomba ihbarı daha

St. Petersburg’daki patlama, Sennaya Ploşad ile Tehnologiçeskiy Institut istasyonları arasında tren hareket halindeyken gerçekleşmişti.

Makinistin patlamadan sonra treni durdurmaması, can kaybının artmasını engellemişti. Ploşad Vosstaniya istasyonuna bir çanta içerisinde bırakılan bomba ise, patlamadan imha edilmişti.

Sennaya Ploşad istasyonuna bugün bir bomba ihbarı daha yapıldı. Kapatılan istasyonda yapılan aramada herhangi bir patlayıcıya rastlanmadı. Aynı istasyon için dün de isimsiz ihbarlar gelmişti.

Üç günlük yas ilan edilen ülkede saldırının gerçekleştiği istasyona dün akşam da çiçekler bırakıldı. Kurbanları anmak için gelen bazı ziyaretçilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

St. Petersburg metrosunda ilk saldırı

Her gün iki milyon St. Petersburglu tarafından kullanılan metrodaki patlama, bir ilk olma özelliğini taşıyor. Metroda daha önce hiç saldırı düzenlenmemişti.

Ancak Rusya’nın ulaşım ağı daha önce benzer saldırıların hedefi olmuştu. 2010 yılında Moskova metrosuna düzenlenen çifte intihar saldırısında 38 kişi yaşamını yitirdi. Bir yıl sonra da Moskova ile St. Petersburg arasındaki yüksek hızlı trende bir bombanın patlaması sonucu 27 kişi yaşamını yitirmiş ve 130 kişi de yaralanmıştı.

Kaynak: milliyet.com

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

585