Pompeo: “Sorunları çözmek için Rusya ile beraber çalışmaktan mutluluk duyarız”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, ABD’nin Moskova’nın Suriye’deki İdlib Valiliği’nde teröristlerin varlığı konusundaki endişelerini paylaştığını ve bu sorunun çözümü için ortak çalışmaya hazır olduğunu söyledi.
Yeni Çağ Azerbaycan’ın haberine göre, Pompeo, Rusya’nın Idlib’de teröristlerin yer aldığına dair görüşlerini kabul ederek, “Bu doğru bir ifadedir. Biz Rusyanın Kuzey, kuzeybatı Suriye’den gelen terörizmle ilgili kaygılarını paylaşıyoruz. Onlarla kesinlikle aynı fikirdeyiz. O bölgelerde teröristler var ve onlar yeni terör saldırıları yapmadan etkisiz hale getirilmelidir” – şeklinde konuştu.
Pompeo, “Buradaki terörizm konusunda beraber çalışmaktan mutluluk duyarız” diye söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı, Rusyanın İdlib’i bombalaması ile ilgili raporları gördüğünü belirtti. İdlib’deki durumu Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştügünü söyleyerek, “Bunun diplomatik olarak çözülebileceğini umuyoruz” dedi.
Hatırlatalım ki, Rusya Savunma bakanlığı daha önce, İngiliz özel hizmetlerinin kontrolü altında İdlib Valiliği’nde militanların sivillere karşı kimyasal silah kullanılmasıyla ilgili bir provokasyon konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu provokasyonu, Birleşik Devletler, Birleşik Krallık ve Fransa’nın Suriye’de hükümete ve ekonomik tesislere hava saldırısı yapmak için bahane olarak kullanılabileceği ihtimali kayd ediliyordu.
Aynı zamanda, 30 Ağustos’ta Suriye Dışişleri Bakanı Walid Muallem, Lavrov ile yaptığı görüşmelerden sonra, Washington ve müttefiklerinin, Şam’ın kimyasal silahlar kullandığı bahanesiyle söz konusu ülkelerin onlara karşı grevler yaparak, İdlib’i yeniden ele geçirme çabalarından endişelendiklerini söylemişti.

www.yenicag.info

1 K