Putin: "Bu uluslararası hukukun ihlali"

Rus lider Putin, ABD’nin Suriye’yi vurmasıyla ilgili olarak “Bu uluslararası hukukun ihlali” dedi.

ABD’nin Suriye hava üssünü vurmasının ardından tüm dünyada gözler Rusya’ya çevrildi. Rusya’dan ilk açıklamalar geliyor. Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acilen toplantıya çağırıyor. Rusya’nın sahada yanıt vermek yerine diplomatik olarak operasyonun meşruiyetini tartışmaya açmaya hazırlandığı yorumu yapılıyor.

PUTİN’DEN SERT TEPKİ

Rus lider Vladimir Putin “Bu uluslararası hukukun ihlali. Bu saldırı Musul’da ölen sivilleri unutturmak için. Saldırı Rusya-ABD ilişkilerine büyük zarar verdi.” dedi.

YAPAY SEBEPLERLE DÜZENLENMİŞ SALDIRI

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Suriye’de rejime ait üsse hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili, “Egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlalidir. Yapay sebeplerle düzenlenmiş saldırıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Moskova’da gazetecilere açıklama yapan Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuya nasıl tepki verdiğini anlattı.

Başkan Vladimir Putin’in, “Amerika’nın saldırısını egemen bir devletin uluslararası haklarının ihlali olarak” gördüğünü paylaşan Peskov, “Suriye ordusunda kimyasal silah bulunmuyor. Bu daha önce Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından tespit edilmişti. Yapay sebeplerle düzenlenmiş saldırıdır.” iddiasında bulundu.

Putin’in, ABD’nin Suriye’deki bombardımanını, dünya kamuoyunun dikkatini Irak’taki can kayıplarından uzaklaştırma çabası olarak nitelendirdiğini belirten Peskov, ABD’nin bu adımının zaten kötü seviyede bulunan Rusya-Amerika ilişkilerine yeni bir darbe niteliğinde olduğuna söyledi.

Peskov, “Bu adım bizi uluslarası terörizmle mücadele hedefine yakınlaştırmıyor, aksine daha büyük engeller oluşturuyor” şeklinde konuştu.

RUSYA DEVLET DUMASI: AKILALMAZ BİR ŞEY

Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi Bakan Yardımcıısı Yuriy Şvytkin,Washington’un Suriye üssüne yaptığı füze saldırısının ABD’nin çifte standartlarının yansıması olduğunu öne sürdü.

Şvytkin, ‘ABD’nin Rusya’da DEAŞ’ı kendi jeopolitik çıkarlarına göre kullandığını görüyoruz. Bugün terörle, DEAŞ ile mücadele eden güçlere, yani Humus’taki askeri üsse saldırılması akılalmaz bir şey. ABD’nin kime karşı savaştığını soruyoruz? DEAŞ’e mi yoksa DEAŞ ile mücadele eden güçlere mi?” diye konuştu.

CEVAP VERECEĞİZ

Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkileri Komitesi Üyesi Oleg Morozov, ABD’nin Humus’a yönelik hava saldırısını ABD’nin Yugoslavya ve Irak bombardımanı ile kıyasladı.

Morozov, “ABD’nin Şaryat hava üssüne saldırısı; Yugoslavya bombardmanı, Libya operasyonu, Irak’a müdahalesini ve uluslararası hukuku ihlal etmesini anımsatıyor.” dedi. İdlib’teki kimyasal saldırının Amerikan provokasyonu olduğunu da iddia eden Morozov, “Trump Suriye’de Beşar Esad ile değil DEAŞ ile savaşma vaadinden vazgeçti. Bu saldırıya savaş yollarıyla cevap vermemeliyiz, durumu analize edip diplomatik araçlar yardımıyla yaklaşmalıyız” diye konuştu.

ABD İLE İŞBİRLİĞİNİ KESEBİLİR

Rusya Federasyon Konseyi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, “Rusya, Suriye ile ilgili olarak ABD ile işbirliğini kesebilir” dedi.

Ozerov, ABD’nin Suriye hava kuvvetlerine ait üsse yönelik saldırısının Suriye içinde terörle mücadele çabalarını kesebileceğini belirterek ABD’nin bu saldırısı ABD ve Rusya askerleri arasındaki işbirliğine ciddi bir engel olabilir. Çünkü saldırıdan önce Rus hükümeti bilgilendirilmedi. ABD’nin Humus ilinde yaptığı saldırı Amerikan-Rus ilişkilerinin geliştirilmesine en azından yardımcı olamaz” diye konuştu.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

675