Putin: Rusya ve ABD hayvanlar gibi kavga etmeyi bırakmalı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, her yıl sonunda gerçekleştirdiği ve kendisine yöneltilen soruları yanıtladığı büyük basın toplantısı bugün gerçekleşiyor.

Bu yıl 13’üncüsü gerçekleşen basın toplantısına 1600’den fazla gazetecinin akredite olduğu ve her yıl bu sayının arttığı belirtildi. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük basın kuruluşlarının yanı sıra, toplantıyı yerel ajans muhabirleri de takip ediyor.

Basın toplantısında Suriye, ABD ile ilişkiler, Kuzey Kore ile görüşmeleri, Rusya’daki gelişmeler ve sorunlar hakkında sorular yöneltilmesi beklenen Putin, basın toplantısının başında sosyo-ekonomik konulara değindi. Rusya’nın geleceğe yönelmesi gerektiğini söyleyerek, siyasi sistemin esnek, ekonominin ileri teknolojiye dayanması gerektiğinden söz etti.

İşte Putin’in yıllık basın toplantısından satır başları:

– Rus lider, 2018’de yapılacak başkanlık seçimlerine bağımsız aday olarak katılacağını söyledi ve birden fazla partinin desteğini beklediğini belirtti. Muhalefetin güçlü bir aday bulamadığını belirten Putin, muhaliflerin ortaya bir şey koymadığını sadece seslerinin çok çıktığını ifade etti.

– Putin seçim programıyla ilgili olarak, “Programda altyapı, sağlık, eğitim alanlarında kalkınmaya, maaşların artmasına odaklanacağım” ifadelerini kullandı.

– ABD’nin ordu için Rusya’dan daha fazla harcadığını belirten Rus lider, “Silahlanma yarışına girmeyeceğiz” dedi. Füze anlaşmalarını terk etmeyeceklerini söyleyen Putin, ABD’nin anlaşmaları fiilen bozduğunu belirtti. Putin, Rusya’nın gelecek yıl savunma harcamalarının 2.8 trilyon ruble olacağını belirtti.

– Putin, Rus atletlerle ilgili doping skandalında Rusya’nın da kısmen suçlu olduğunu söyledi. Rus lider, atletlere uluslararası platformdaki davalarında yardımcı olacaklarını söyledi.

– ABD’de devam eden Rusya soruşturmasına ilişkin konuşan Putin, bunun Trump muhalifleri tarafından ortaya atıldığını belirtti. Trump’ın bu iddialar nedeniyle Rusya ile ilişkileri geliştiremeyeceğini belirten Rus lider, nihayetinde ilişkilerin normalleşeceğini düşündüğünü söyledi. Putin, ‘Rusya ve ABD hayvanlar gibi kavga etmeyi bırakmalı’ dedi.

BASIN TOPLANTISININ BİTİŞİNİ PUTİN BELİRLİYOR

Genellikle Perşembe gününe denk getirilen basın toplantısının ‘büyük’ olarak tanımlanmasının nedenlerinden biri de, toplantının ne zaman biteceğine Putin karar verdiği için belirli bir bitiş zamanının olmaması… 2008’de gerçekleşen basın toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Putin’in geçen yılki basın toplantısıysa 3 saat 50 dakika sürdü. Geçen yıl Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikasta kurban gitmesi nedeniyle, toplantı Cuma gününe ertelenmişti.

FÜZE ANTLAŞMALARINI BIRAKMAYACAĞIZ

Putin, Rusya’nın füze anlaşmalarını bırakmayacağını da söyledi. Amerika’nın ise fiilen anlaşmaları bozduğunu söyledi ve “Silahlanma yarışına girmeyeceğiz” dedi. Amerika’nın ordu için Rusya’da daha fazla para harcağını belirtti.

www.yenicag.info

1.5 K