Putin’den çarpıcı ABD açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile Finlandiya’da düzenlenecek Arktik Zirvesi’nde bir araya gelmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya’nın Arhangelsk kentinde düzenlenen ‘Arktik – Diyalog Bölgesi’ forumunda Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün “Putin ve Trump’ın katılımıyla Arktik Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyarız” sözüne yanıt veren Putin, düzenlenmesi halinde Finlandiya’daki zirveye katılmaya ve Trump ile görüşmeye hazır olduğunu vurguladı.

‘OLMAZSA, G-20 ZİRVESİ’NDE DE GÖRÜŞEBİLİRİZ’

Putin, “Bence bu tür etkinliklerin organize edilmesi açısından Finlandiya çok uygun bir ülke, Helsinki de çok uygun bir yer. Gerçekleşmesi halinde, bu etkinliğe katılım sağlamaktan büyük memnuniyet duyacağım. Eğer gerçekleşmezse, G-20 Zirvesi’nde ABD başkanı ile bir görüşme yapabiliriz” dedi.

‘NÜKLEER POTANSİYELİN BİR PARÇASI’

Alaska’daki sistemin güvenlik alanında çağımızdaki en ciddi sorunlardan birini teşkil ettiğini vurgulayan Rusya lideri, bunun sadece bir savunma sistemi değil, aynı zamanda bölgede oluşturulan nükleer potansiyelin bir parçası olduğunun altını çizdi.

‘ABD, EN SON TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR’

“Bu, nükleer füze saldırısını önleyen bir şey değil, sözde misilleme saldırısını minimize eden bir unsur” diye sözüne devam eden Putin, ABD’nin Anti-Balistik Füze Anlaşması’ndan tek taraflı olarak çekildikten sonra altyapısını ve en son teknolojileri geliştirmeye devam ettiğini belirtti.

‘RUSYA’NIN FAALİYETLERİ SEYİR GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYA YÖNELİK’

Rusya’nın Arktik’teki faaliyetlerinin seyir güvenliğini sağlama amacı taşıdığını da ifade eden Putin, şöyle konuştu: “Adalarda ve kıyıda yürüttüğümüz faaliyetler yerel nitelikte. Çalışmalarımız, bölgede seyir güvenliğinin sağlanması için altyapının restore edilmesine yönelik.”

‘ABD İLE SAVAŞMA NİYETİNDE DEĞİLİZ’

Öte yandan Rus lider, ABD ile hiçbir şekilde savaşma ya da rekabet etme niyetinde olmadıklarını ifade etti.

Putin, “Savunmaya diğer ülkelerin tamamından daha fazla kaynak aktaran ABD ile savaşma veya rekabet etme niyetinde değiliz. Rusya ve ABD, iki nükleer güç ve uluslararası güvenlik bakımından gezegende ve uluslararası toplumda özel bir sorumluluğa sahip. Elbette, askeri alanda ne kadar çabuk işbirliği kurarsak, o kadar iyi” diye vurguladı.

kaynak: Sputnik

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

872