Putin’e karşı dörtlü ittifak  

Avrupa Birliği’nin üç büyük üyesi İngiltere, Fransa ve Almanya’nın liderleri, ABD Başkanı Trump’la ortaklaşa hazırladıkları kınamayla, Rus ajan Skripal ve kızına düzenlenen sinir gazı saldırısından sorumlu tuttukları Moskova yönetiminden açıklama talep etti

Eski Rus istihbarat yetkilisi Sergei Skripal ve kızı Yulia’yı hedef alan sibir gazı saldırısının yarattığı diplomatik kriz büyüyor. İngiltere’nin olaydan Rusya yönetimini sorumlu tutmasının ardından Londra’ya destek veren Almanya, Fransa ve ABD yönetimleri, yayınladıkları ortak açıklamayla Rusya’yı kınadı.

Açıklamada, olaydan Rusya’nın sorumlu olması dışında ‘inanılır bir alternatif açıklama bulunmadığı’ yorumu yapıldı. Skripal’i hedef alan eylemin, ‘sinir gazının İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez Avrupa kıtasında kullanıldığı saldırı’ olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu, İngiltere’nin egemenliğine bir saldırı ve Kimyasal Silahlar Anlaşması ile uluslararası hukukun ihlalidir. Hepimizin güvenliğini tehdit eder” denildi. Açıklamanın sonunda Rusya’ya ‘saldırıyla ilgili tüm soruları yanıtlaması’ ve kullanılan sinir gazıyla ilgili tüm detayları sağlaması çağrısı yapıldı.

Kremlin, İngiltere’nin 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı almasının ardından, kendilerinin de ‘yakında’ İngiliz diplomatları sınır dışı edeceğini açıklamıştı.

2004 yılında Avrupa ülkelerinde görev yapan 300’ü aşkın Rus ajanın ismini İngilizlere para karşılığında sattığı tespit edilince 13 yıl hapis cezasına çarptırılan Skripal, 2010’da ABD ile Rusya arasında gerçekleştirilen ajan takası sırasında serbest bırakılmış, ardından da ailesiyle birlikte İngiltere’ye yerleşmişti. Skripal ve kızı Yulia, yaklaşık 2 hafta önce yaşadıkları Salisbury kentinde sinir gazı saldırısına uğramıştı. İngiliz yetkililer, Rus istihbaratçı ve kızının hala gaza ne şekilde maruz kaldığını belirlemeye çalışıyor.

‘Parya Putin’

İngiliz Metro gazetesi, İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD’nin Rusya’ya yönelik kınama açıklamasına ilişkin haberini manşetine taşıdı. Baş sayfasında Rusya lideri Vladimir Putin’in resmini kullanan gazete habere ‘Parya (dışlanmış kimse) Putin’ başlığını attı.

www.yenicag.info

1.7 K