Ruhani'nin Erivan ziyaretinden Ermeniler de "rahatsız" oldu- Neden?

Ermenistan’ın siyaset bilimi üzere bazı uzmanları İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ülkelerini ziyaret etmesini Tahran’ın özel çıkarları doğrultusunda olduğunu düşünüyor.

Yeniçağ.Az‘ın haberine göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Erivan yolculuğu Azerbaycan’da çeşitli düzeylerde itirazlarla sebep oldu. Azerbaycan toplumunun İran Cumhurbaşkanı’nın Ermenistan’a yolculuğu karşısında böyle keskin bir tutum sergilemesi oldukça doğaldır. Ermenistan için hayati önem taşıyan İran, işgalci ülkenin varlığını sağlayan temel devlettir. İran’ın Ermenistan’ı böyle yürekten desteklemesinin nedeni Tahran rejiminin Azerbaycan’ın bağımsızlığını hala sindirememesi, Karabağ’ın Ermeni işgalinden kurtarılmasından sonra Güney Azerbaycan meselesinin gündeme geleceğinden korkmasıdır. Aynı zamanda Tahran, toprak bütünlüğünü elde eden Azerbaycan’ın bölgesel sorunlara etki imkânının artacağını ve Türkiye ile uyumlu çalışma sayesinde İran’ın nüfuz alanını maksimum kısıtlayacağını anlamaktadır. Bu nedenle İran, sürekli sözde savunduğu İslam dayanışması sloganının aksine giderek, Ermenistan’ın ayakta kalması için elinden geleni yapıyor. Bu bakımdan, Ruhani’nin Erivan’ı ziyaretinin Ermenistan için önemi hakkında fazla konuşmaya gerek kalmıyor. İşin ilginç tarafı, Ermenistan’daki bütün çevreler İran Cumhurbaşkanı’nın beklenen ziyaretinden memnun değil. Ne kadar şaşırtıcı olsa da işgalci ülkenin medyasında Ruhani’nin yolculuğuna dair yer alan materyaller arasında olumsuz yaklaşımlar görülüyor.

Örneğin, Ermenistan’ın Bilgili Vatandaşlar İttifakının temsilcisi Anna Pambukçyan yayımladığı makalesinde Hasan Ruhani’nin Erivan’a ziyaretinin Ermenistan’dan çok, İran’ın kendi işine yaradığını söyledi. Ona göre, Ruhani’nin Erivan’a ziyareti Tahran rejiminin bölgedeki üstünlüğünün kabul ettirilmesi amacını taşıyor. Pambukçyan’ın olumsuz bakış açısıyla yazdığı makalesinde Ruhani’nin Erivan’a ziyaretinin İran-Ermenistan dostluğunun değil, İran-İsrail düşmanlığının gösterisi olduğunu ileri sürüyor. Yazar Ermenistan’ın bölgenin esas devletleri arasında giden rekabette “ezileceğinden” endişe duyduğunu belirtmektedir.

Ermeniler herhangi bir durumda kendi varoluşlarını korumak için en az Rusya kadar İran’a da bağımlıdır. Bu nedenle Ermeni toplumunun bir bölümünün Ruhani’nin yolculuğuna böyle “dikkatli” yaklaşımı klasik “Ermeni hamlesi”dir. Amaç İran’la rakip ülkeler karşısında gelecekte kendini haklı çıkarmaktır.

yenicag.info

www.yenicag.info

987