Rus analist: Erdoğan, Türkiye'yi ABD'nin etki alanından çıkardı  

Rus siyaset bilimci, “Poistine” dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Ruslan Aysin, Türkiye’nin geçen ay Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nı Yeni Çağ Azerbaycan‘a değerlendirdi.

Ruslan Aysin

Uzman, 20 Ocak’ta başlayan operasyonun başarıyla sürdürüldüğünü belirtti:

“Türkiye’nin Suriye’de teröristlere yönelik düzenlediği operasyon Wasington’u kızdırsa da, Ankara, sınırlarında 30 kilometrelik güvenlik bölgesi oluşturma konusunda çok kararlı görünüyor. Türkiye Afrin’i teröristlerden temizlemeye niyetli, aynı zamanda bir sonraki hedefin de Menbiç olduğunu açıkça belirtti.

YPG, Türk askerlerine direnmek için gayret veriyor, buna rağmen TSK büyük başarılar elde etti. Operasyon başlamadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda Rusya Afrin’deki askeri birliklerini geri çekti. Putin’in İdlib’deki rejim güçlerini vurmaması için Türkiye’ye istekte bulunduğu yönünde de iddialar var. Türkiye bu yüzden İdlib’e dokunmadan tüm dikkatini Afrin’e vermiş olabilir. Ama Türkiye operasyonları güneye doğru genişletmek istiyor.

Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili bölgedeki ülkelerin tutumuna gelince, Türkiye’ye itiraz edecek bir güç yok. İran, Türkiye’yi operasyonları durdurmaya çağırsa bile şu anda ülke içinde çok fazla sorun var. Aynı şekilde Suriye yönetimi de Türkiye’nin operasyonuna itiraz edebilecek güçte değil.”

Aysin, teröristleri ABD ve İsrail’in desteklediğini düşünüyor:

“ABD ve İsrail askeri uzmanları yıllardır silahlı Kütleri eğitiyor. Aynı zamanda bu iki ülke onlara para ve silah yardımı veriyor, istihbarat bilgileri sızdırıyor.

Erdoğan, son yıllarda bağımsız dış politika yürüterek Türkiye’yi Amerika’nın etki alanından çıkarmayı başardı. Türkiye ordusu, NATO’nun Avrupa’daki üyelerinin ordularından çok güçlü. ABD’nin Türkiye’yi NATO’yla ilgili sorunlarla şantaj etme isteği başarısızlıkla sonuçlandı. Erdoğan, durum değişirse Türkiye’yi NATO’dan da çıkarabilir ve Katar, Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna’nın katılımıyla yeni bir askeri ittifak oluşturabilir. Söz konusu ülkeler daha önce Karadeniz’de tatbikatlar gerçekleştirmişti. Türkiye Orta Asya ülkeleriyle de ilişkilerini iyileştiriyor. Aynı şekilde nükleer güce sahip olan Pakistan’la da dostluk ilişkileri gün geçtikte ilerliyor.

Türkiye, şu anda Sünni Müslümanların ilan edilmemiş lideri ve siyasi merkezi. Aynı zamanda Müslüman Kardeşlerinin de güvendiği bir adres.”

Uzman, Türkiye’nin bölgede ABD, Rusya, İsrail ve İran gibi güçlü ülkeler arasındaki fikir ayrılıklarından faydalanarak Kürt ayrılıkçılarını ortadan kaldırmaya çalışıyor:

Şu anda Ankara, Kürt teröristleri ve onların koruyucularını siyasi manvralardan mahrum edebilir. Aynı zamanda Türkiye Şam’a baskısını artırmak niyetinde. Bu ise Türkiye’nin Orta Doğu’da yeni bir statü elde etmek istediğini gösteriyor.”

www.yenicag.info

1.3 K