Rus uzman: Azerbaycan'da yönetim güçlendi, Ermenistan'daysa aksine...  

Yeniçağ.Ru’ya demeç veren Rus siyaset bilimci Oleg Kuznetsov, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının bugün Moskova’da gerçekleştireceği görüşme hakkında konuştu.

“Bu diplomatik teması dikkatle bekliyoruz. Bu görüşme referandumlardan sonra bir ilk olacak. Bu referandumların sonuçlarına göre, Azerbaycan’da cumhurbaşkanlığı yönetimi güçlendirildi, Ermenistan’sa parlamentolu yönetim sistemine geçmiş oldu.”

Uzmana göre, bu değişiklikler sayesinde her iki ülkenin siyasal eliti mevkilerini daha da güçlendirmiş oldu:

“Ermenistan’da yapılan reform hakim rejimin değiştirilmesiyle sonuçlanmadı- çünkü ülkeyi hala Dağlık Karabağ bölücülerinden oluşan askeri cunta yönetiyor. Son dönemlerde Rusya’da siyasal tecrübe edinmiş insanların yönetime katılması sisteme belli derecede istikrarlılık görüntüsü verdi. Bu onu gösteriyor ki, her iki ülke görüşmelere kendi “arka cephe”lerini güçlendirmekle geliyor.”

Kuznetsov’a göre, her iki ülke arasındaki anlaşmazlıklar- (sadece işgal konusu değil) ideyoloji ve askeri-siyasal çatışma da olduğu gibi kalarak hiç değişmemiştir:

“Tarafların tutumunda hiçbir değişim yok. Taraflar sorunun çözümü için karşılıklı olarak geometri kurallarına uygun bir düzlem bulamıyorlar. Böyle bir düzlem olsaydı, onları uzlaşıya götürecek hatlar çizilebilinirdi. Sorunun çözümü için üç değil, sadece bir ve ya iki ortak noktanın olduğu söyleniyor. Bu yüzden de görüşmelerin hiçbir sonucu olmuyor. Çünki en az üç ortak noktada buluşulmazsa arzu edilen sonuç elde edilemez. Öklid geometri teorisinden gösterdiğim bu örnekle görüşmelerde neden hiçbir ilerleme kaydelimediğini açıklamaya çalıştım. Umarım beni anlamışsınızdır.”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

646