Rus uzman: Pakistan ABD’nin kontrolünden tamamen çıkıyor

Rus uzman Aleksandr Perenciyev, Yeni Çağ Haber’e yaptığı açıklamada Pakistan-Çin askeri işbirliğini değerlendirdi.

“Şübhesiz Hindistan bu işbirliğini kendi çıkarları için büyük darbe olarak nitelendirecek. Dehli, şu durumda bu adımı Çinle Pakistan’ın ona karşı askeri birlik oluşturması gibi değerlendiriyor. Ama gerçek tamamen başka.

Aslında İslamabad Çin’le askeri işbirliği güçlendirerek, kendisinin ulusal çıkarlarına tehdit saydığı ABD’nin kontrolünden çıkmaya çalışıyor. Pakistan’ı bu adımı atmaya zorlayan diğer bir nedense Hindistan ve ABD arasındaki askeri işbirliğinin güçlenmesi.

Çin’se Hindistan’ı ve diğer ortaklarını şuna inandırmaya çalışacak: Pakistan’la askeri ilişkilerinin geliştirilmesi sadece Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olan iki devletin anti terör operasyonlarını kapsıyor. (Hindistan da bu örgüte üye)
Çin bu söylediklerini ıspatlamak için Pakistan’da oluşturduğu askeri üsde Afganistan, Beyaz Rusya, İran ve Moğolustan’ın katılımıyla anti terör askeri tatbikatları düzenleyebilir.

Azerbaycan ve Türkiye de bu tatbikatlara davet edilebilir. Bu durumda Rusya da Pakistan-Çin işbirliğini destekleyecektir.”

Uzmana göre Çin silahlanma konusunda ciddi anlamda çaba sarf etse bile, hiçbir ülkeye saldırı planlamıyor:

“Çin’in hiçkimseye saldırmayacağına eminim. Ama Çin ABD’yle rekabetin güçlenmesini dikkate alarak kendi ulusal çıkarlarını savunmak ve Orta Asya’da etki alanını güçlendirmek için ülke dışındaki askeri üslerine ciddi biçimde ilgilenemeyecek. ABD, birliklerini Pakistan’la sınırı olan Afganistan’da konuşlandırdı ve burayı terketmeyi düşünmüyor. Bildiğiniz üzere, Afganistan toprakları terör, uyuşturucu gibi uluslararası suçların merkezine dönüşmüş durumda.

Son olarak Pakistan Çin’in yanı sıra Türkiye, İran ve Afganistan’la da işbirliğini güçlendirmeye çalışıyor.”