Rus uzman: Rusya ve Türkiye ABD'yi Suriye'den kovmalı  

Rus uzman Grigoriy Trofimçuk, Orta Doğu’daki durumu Yeni Çağ Haber’e değerlendirdi.

Grigoriy Trofimçuk

Uzmana göre, Vladimir Putin’in bölgeye son ziyaretinin temel amacı, bölge ülkelerinin Suriye konusundaki tutumunu öğrenmekti.

“PUTİN ŞÜPHELERİNİ GİDERMEYE ÇALIŞIYORDU”

“Cumhurbaşkanı’nın bölge ülkelerine ziyareti, Suriye’de askeri operasyonların bitirilmesi konusundaki kararın fiilen ıspatlanması içindi. Aynı zamanda Putin ziyaret sırasında bölge ülkelerinin, özellikle de Türkiye ve Mısır’ın Suriye konusundaki tutumunu kesin biçimde öğrenmeyi hedefliyordu. Yani o, Rusya askerlerinin Suriye’den geri çekildikten sonra ülkede yeniden durumun gerginleşip gerginleşmeyeceği konusundaki şüphelerini gidermeye çalışıyordu.”

Trofimçuk, Rusya ve Türkiye Cumhurbaşkanları’nın sık sık görüşmeler yapmasının, kritik konularda fikir birliğinin oluşturulması açısından büyük önem arz ettiğini düşünüyor.

“ABD Kongresi’nin Suriye görüşmelerinden geri çekilmesinin nedenleri belli değil. Ama artık Kürtlerin ABD’nin Suriye projesinde yer alması mümkün değil. Yine de ABD yönetimi Kürtlere her zaman yardım etmeye hazır.”

“BAKÜ ANKARA’NIN EN YAKIN MÜTTEFİKİ OLARAK…”

“Şu durumda Bakü Ankara’nın en yakın müttefiki olarak Kudüs konusunda ortak bildirilerle yetinmeyecektir. Bakü, aynı zamanda İsrail’le de iyi ilişkilerini korumak zorunda ve bunun için büyük çaba harcamalı. Orta Doğu’da gerilim her gün bir az daha tırmanıyor ve ülkeler mevcut durumda nasıl davranacaklarını düşünüyorlar.

Beyaz Saray’ın “Kudüs” kartı üzerine oynaması birçok şeyin habercisi. Bu adımı sadece Trump’ın şımarıklığıyla ilişkillendirmek dorğu olmaz. Oyun daha yeni başlıyor. Eğer Rusya ve Türkiye Suriye’de barış istiyorsa, önce ABD’yi Suriye’den kovmak zorunda.”

www.yenicag.info

1.7 K