Rusya, Kırgızistan`daki askeri üssünü kapatacak mı? - Putin açıkladı  

Orta Asya ülkelerine gezisini  sürdüren  Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Kırgızistan`ın başkenti Bişkek`te Cumhurbaşkanı Almazbek Atambekov`la buluşması sonrası yaptığı açıklamada Kant kentindeki  askeri uçak üssünü terketebileceklerini söyledi.

Konuya ilişkin Yeniçağ.az`ın Rus TASS ajansına dayanarak, yansıttığı haberde Vladimir Putin`in “Ne zamansa Kırgızistan “Biz askeri gücümüzü bu üsse ihtiyaç duymadığımız ölçüde artırdık”- derse, biz aynı gün gideriz”- dediği ifade edildi. Yurtdışında Rusya`nın askeri birlikler bulundurmasına hiçbir ihtiyacı  bulunmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Putin, Kant askeri üssünün  “Sadece Kırgızistan`ın   kendi güvenliği açısından gerekli olduğuna” vurgu yaptı.

Orta Asya gezisinin ilk durağı olan Kazakistan`ın Almatı kentinde iki gün geçiren Vladimir Putin, orada Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev`le  bir dizi ikili görüşmeler gerçekleştirdiği gibi kayak yapmayı da ihmal etmedi.Daha sonra Tacikistan`a  geçerek Cumhurbaşkanlığı Emomali Rahmon ile bir saatlik görüşme gerçekleştiren Vladimir Putin,iki ülke arasında bir dizi anlaşmanın imza törenine de katıldı.Rusya Cumhurbaşkanı, Kırgızistan`ın başkenti Bişkek`e bu sabah geçmişti.

Kant kentindeki askeri hava üssü 1941 yılında kurulmuş olup oraya 2003 yılında konuşlanan Rus uçakları Kolektif Güvenlik Paktı”na üye ülkelerin hava sınırlarını korumaktadır.

2010 yılında Kırgızıstan`da yaşanan karmaşalar sırasında  yönetim olayları yatıştırmak için  Rus ordusunu ülkeye davet etse de Rusya bunu kabul etmemişti.

Yeniçağ.az

www.yenicag.info

785