Rusya, PYD heyetini Moskova'ya davet etti

PYD Fransa Temsilciliğinden Moskovaya davet aldıklarına ilişkin bir açıklama geldi.

Sputnik’e konuşan PYD Fransa Temsilcisi Halit İsa, Rusya’nın PYD’de den 3 kişiyi Moskova’ya çağırdığını ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceklerini duyurdu.

İsa söyledi:

KİMLER OLACAK?

“Rusya, Suriye sorununun çözümü için görüş alışverişinde bulunmak ve bizim düşüncemizi almak amacıyla 4 gün önce PYD’yi Moskova’ya davet etti. Rusya, PYD’deden Kobani Kantonu Eş başbakanı Enver Müslim, PYD Eş başkanı Asya Abdullah ve beni görüşmelere davet etti.”

“LAVROV İLE GÖRÜŞECEĞİZ”

“Biz de daveti kabul ettik. Görüşmeler için ben Moskova’ya geldim. Asya Abdullah ve Enver Müslim de imkan olsa Moskova’ya gelecekler. Yarın sabah saat 09:00 sularında Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile resmi bir toplantı yapacağız.”

“MUHALİFLER DE OLACAk”

“Toplantıda Suriye muhalefeti de olacak. Resmi toplantı sonrası belki Ruslarla ayrı bir toplantımız olur. Lavrov dışında da belki başka Rus yetkililerle toplantılarımız olur. Toplantıda 8 Şubat’ta yapılacak Cenevre görüşmeleri konuşulacak. Onunla ilgili görüşlerimiz alınacak. Rusya toplantıda bize Astana’da ne olup bittiğini de söyleyecek. Suriye sorununun çözümü için bir görüş alışverişi olacak.

Suriye’de rejim ve Suriye muhalefetinin soruna yönelik bir çözüm projesi yoktur. Biz Suriye’nin bir parçasıyız ve Suriye’de barışçı bir çözüm istiyoruz. Rusya bizi çözüm için davet etti. Biz de hazırız. Suriye sorununun barışçı bir şekilde çözülmesi için hazırız biz. Üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Suriye halklarıyla sorunu çözebiliriz. Biz zaten projemizi ilan etmişiz. Bizim projemize göre her millet onurlu bir şekilde Suriye’de yerini almalıdır. Biz Rus dostlarımıza projemizi açıklayacağız. Görüşlerimizi sunacağız. Suriye’nin Kuzeyi ve Rojava halkının temsilcileri olarak biz sadece Kuzey Suriye için değil bütün Suriye için federal, demokrat ve herkesin yerini onurlu bir şekilde alacağı bir çözüm istiyoruz. Biz de bu çözüm için hazırız. Uluslararası güçlere yardım etmeye hazırız.”

MUHALİFLER DAVET EDİLMİŞTİ

Dün ajanslara düşen bir habere göre Astana’ya katılım sağlayan muhalifler Cuma günü Moskova’ya davet edilmişti.

PYD’nin de davet edileceği ve burada bir görüşme sağlanacağı ise söylenmiyordu.

PYD’nin açıkladığı “biz de davetliyiz” açıklaması ise Rusya’nın Moskova’da PYD ve muhalifler arasında bir görüşme tasarladığı ihtimalini güçlendirdi.

Bu ihtimale henüz Türkiye’den bir açıklama gelmedi.

Öte yandan görüşmede Rusya’nın hazırlayıp muhaliflere sunduğu anayasa taslağının konuşulması bekleniyor. Zira Rus basınında bu taslakla ilgili bazı iddialar gündeme geldi. O iddialardan en ses getireni “özerk Kürt yönetimi” oldu.

kaynak: Timetürk

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

740