Rusya sır perdesini araladı: CIA'nin yasal olmayan cezaları Avrupa'ya taşınıyor

Rus heyeti AGİT İnsan Hakları Konseyi’nde, Ukrayna ve ABD’de insan haklarının ihlal edildiğini belirtti.

Yeni Çağ Azerbaycan‘ın haberine göre, Rusya Federasyonu’nun Federal Ceza Mahkemesi’nin Hukuk Departmanı temsilcisi Vladislav Smirnov konuyla ilgili açıklamalarda bulundu:

“Ukrayna’da, insan hakları ihmali ciddi bir endişe doğuruyor. Belirtelim ki, Ukrayna’nın güney doğusundaki silahlı çatışmalarda bölücülük yapmakla suçlanarak gözaltına alınanlar hukukun gerektirdiği gibi yargılanmıyor. Yabancı kuruluşlar onların yerlerinin gizli saklanıldığını söylüyor. Suçlarını itiraf etsinler diye onlara çeşitli işkenceler görüyor – dövülüyor, elektrik ile işkence ediliyor, idam ediliyor, tehdit uygulanıyor”.

Rusya temsilcisi, Guantanamo’da ABD askeri üssünde bulunan özel hapishaneye dikkat çekerek “40’dan fazla tutuklu, bazıları 10 yıldan fazla olmak üzere vakumda tutuluyor. Hiçbir suçlamalar belirtilmeden ve kanıtlanmadan onlar işkencelere maruz kalmıştır. Bu insan haklarının kaba ve sistematli bir şekilde bozulmasının örneğidir” dedi.

“ABD yetkililerinin yasadışı tutuklama pratiği diğer ülkeleri de etkiliyor. CIA hapishaneleri bir sıra AGİT üyesi ülkelerde de kuruldu. Burada önemli uluslararası mahkeme kuralları ciddi şekilde ihlal ediliyor. Bu özel hapishanelerin yapılmasından sorumluluk taşıyanlar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yasal kararları doğrultusunda rapor vermelidir ” diye diplomat sözlerini tamamladı.

www.yenicag.info

4.4 K