Rusya, Trump’ın yeni Afganistan stratejisinden henüz ümitli değil

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni Afganistan stratejisini olumlu bulduklarını ancak şu an için bunun ülkede önemli bir değişikliğe yol açacağına inanmadığını söyledi.

Rus basınına konuşan ismi açıklanmayan Rus Dışişleri yetkilisi, “Yeni ABD yönetiminin Afganistan stratejisi açıklamasını olumlu buluyoruz. Böyle bir stratejinin bulunmaması, Afganistan ve çevresindeki istikrarsızlığı ve gerilimi körükleyen faktörlerden biriydi” dedi.

‘STRATEJİ YENİLİKLER İÇERMİYOR’

Ancak ilk bakışta ABD’nin yeni stratejisinin yenilikler içermediğini kaydeden Rus yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an için yeni stratejinin Afganistan’da güvenlik alanında olumlu değişikliklere yol açmasını beklemek için bir gerekçe yok. ABD ordusu söz konusu stratejiyi uygulamaya koyduğunda daha somut bir değerlendirme yapılabilir.”

‘WASHINGTON’DAN DETAYLI BİLGİ ALMAYI UMUYORUZ’

Rus Dışişleri yetkilisi, Washington’dan strateji hakkında detaylı bilgi almayı beklediklerini de sözlerine ekledi.

Trump, Virginia’daki Fort Myer askeri üssünde yaptığı konuşmada, Afganistan ile ilgili yeni savaş stratejisini açıklamıştı.

Başkan Trump, “Asker sayıları ya da bundan sonraki askeri faaliyetlere dair planlarımız hakkında konuşmayacağız. Bundan böyle keyfi takvimler değil, sahadaki koşullar stratejimizi yönlendirecek” demişti.

ABD’nin Afganistan’da halihazırda yaklaşık 8400 askeri bulunuyor. 2001’deki işgalin ardından ülkede yaklaşık 2400 ABD askeri hayatını kaybetti.

Kaynak: sputnik

Yenicag.Info

www.yenicag.info

551