Rusya ‘uçan otomobil’ geliştirecek

Moskova merkezli İleri Araştırmalar Vakfı, arazi şartlarında dikey kalkış ve iniş yapabilecek ‘uçabilen arazi otomobili’ üretmek istiyor. Proje sunumları Nisan ayı sonunda değerlendirilecek.

İleri Araştırmalar Vakfı fiziksel ve teknik araştırmalar bölümü başdanışmanı Yan Çibisov, üretici firmaların mühendisleriyle bir araya geldiği toplantıda konuştu.

‘UÇAN OTOMOBİL’ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK

Çibisov, hava araçları pilotları ile otomobil sürücülerinin arasındaki farkı ortadan kaldırabilecek, tam anlamıyla ‘uçabilen bir otomobile’ ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yeni aracın yüz ile bin kilogram arasında yük ve yolcu taşımacılığında kullanılabileceğine dikkat çeken Rus yetkili, ‘uçabilen otomobilin’ pilot tarafından kullanılacağını, ancak üzerinde otomatik sürüş sistemi de bulunacağını kaydetti. Araç dar alanlarda dikey kalkış ve iniş yapma kabiliyetine de sahip olacak. Çibisov, aracın arama kurtarma operasyonlarında kullanılmasının öngörüldüğünü vurguladı.

PROJE SUNUMLARI NİSAN AYI SONUNDA

Uçabilen otomobil ile ilgili en iyi proje sunumunun elemesinin önümüzdeki nisan ayının sonuna kadar tamamlanacağını belirten Çibisov, yarışmayı kazananın vakıf ile imzalayacağı anlaşma gereği ön projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başlayacağını bildirdi. Proje maliyeti vakıf tarafından karşılanacak.

RUSYA’NIN ÖNDE GELEN TEKNOLOJİ VAKFI

İleri Araştırmalar Fonu, Rusya’nın savunma ve güvenlik alanındaki araştırma ve tasarımlara katkı sağlamak üzere 2012 yılında kuruldu. Vakıf, kimya, biyoloji ve tıp alanındaki araştırmaların yanında fizik ve teknik alanlarda da araştırmalarını sürdürüyor.

2015’in sonunda Vakıf bünyesinde ulusal robot teknolojileri geliştirme merkezi kuruldu.

Ellinin üzerinde proje üzerindeki çalışmaları sürdüren Vakıf için ülkenin önde gelen üniversitelerinde, araştırma enstitülerinde ve savunma sanayii kuruluşlarında kırkın üzerinde laboratuvar kuruldu.

kaynak: Sputnik

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

703