Rusya’nın Suriye’deki Hmeymim ve Tartus askeri üslerine saldırılmasının ardından Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye’ye uyarı mektubu gönderdi. İşte detaylar…
Suriye’de militanların 13 insansız hava aracıyla (İHA) Rusya’nın Hmeymim ve Tartus askeri üslerine saldırmaları, bölgedeki hassas dengeleri sarstı. Ankara, çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib’de Suriye hükümet güçlerinin ilerlemesine tepkisini dün Rusya ve İran büyükelçilerini Dışişlerine çağırarak iletirken, Moskova’dan da dün gece kritik bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, askeri üslere saldırıda kullanılan İHA’ların Türkiye’nin denetiminde olan İdlib’in Muazzara bölgesinden yollandığını bildirerek Ankara’ya uyarı mektubu yolladı.
Rusya ordusunun resmi yayın organı olan “Kızıl Ordu” gazetesine değerlendirmelerde bulunan Rusya Savunma Bakanlığı, bu konudaki mektupların Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a gönderildiğini açıkladı.
Mektupta İHA’ların “sözde ılımlı muhaliflerin” kontrolündeki, İdlib’in güneybatı kesimindeki Muazzara yerleşim biriminden havalandıklarının saptandığı vurgulandı.
Açıklamada, “Bu nedenle bakanlık Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile istihbarat şefi Hakan Fidan’a mektuplar yolladı. Belgelerde, Ankara’nın, askeri birliklerce kontrol edilen ateşkesin güvence altına alınması ve herhangi bir hedefe yönelik bu tür İHA saldırılarının önlenmesi için gerekli şartları yerine getirmesinin zorunluluğuna vurgu yapıldı” denildi.
Mayıs 2017’de Türkiye, Rusya ve İran tarafından denetlenecek Suriye ateşkesi bölgeleri kurulması kararı alınmış, eylülde bölgeler belirlenerek kamuoyuna ilan edilmişti. O dönemden beri Suriye’de ateşkese büyük ölçüde uyulduğu bildiriliyordu. Moskova’dan gelen son açıklama, İHA saldırılarının Türkiye’nin kontrol etmesi gereken ateşkes bölgesinden yollandığı iddiasını dile getiriyor.
Öte yandan Rusya, İran ve Türkiye’nin garantörü olduğu Astana süreci çerçevesinde çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib’de Suriye hükümet güçlerinin ilerlemesine Ankara tepkili. İdlib’le ilgili Rusya ve İran büyükelçileri Türk Dışişleri’ne çağrıldı.
Suriye hükümet güçlerinin İdlib’deki operasyonlarını Astana’da uzlaşılan ‘gerginliği azaltma bölgesi’ sınırlarının ihlali olarak değerlendiren Türk Dışişleri, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ile İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Fard’ı bakanlığa çağırdı.
Sputinik’in haberine göre Türk Dışişleri, tepkisini Rus büyükelçiye iletti. Türk Dışişleri kaynaklarına göre, Ankara, Suriye ordu birliklerinin İdlib’deki gerginliği azaltma bölgesinin güneydoğusunda yürüttüğü kara harekatı konusunda duyduğu rahatsızlığı Rus büyükelçiye iletti.
Ankara, Suriye ordusunun gerginliği azaltma bölgesi sınırlarını ihlal ettiği görüşünde.
Türk Dışişleri, Suriye birliklerinin bu şekilde ilerlemesinin ‘basit bir ateşkes ihlali olmayıp Astana’da üç garantörün varmış olduğu mutabakata aykırı olarak İdlib gerginliği azaltma bölgesi sınırlarının ihlali olduğu’ görüşünü elçilere iletti.
Dışişleri kaynakları, Türkiye’nin bu durumdan duyduğu rahatsızlığı geçen günlerde Astana’da Suriye hükümetinin garantörlüğünü üstlenen Rus ve İranlı muhataplarına askeri ve diplomatik kanallardan ilettiğini de belirtti. Bugün de Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Yerhov, bakanlığa çağırılarak bu konudaki rahatsızlık iletildi.
Dışişleri kaynaklarına göre, 29-30 Ocak tarihlerinde Soçi’de düzenlenecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne giden süreçte, ‘İdlib’de ihlal durumuna ivedilikle son verilmesi için rejime gerekli mesajların verilmesi Rusya’dan talep edildi’.
Suriye hükümetinin bir diğer garantörü olan İran’ın Ankara Büyükelçisi Fard da bakanlığa çağırıldı.
Ayrıca, İdlib’deki durum, dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın’ın Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Riad Seif’i kabulünde Suriye muhalefet temsilcileriyle de ele alındı.
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Suriyeli militanların dün Hmeymim ve Tartus üslerine yönelik saldırı girişimleri sırasında ABD casus uçağının iki üs arasında uçuş gerçekleştirdiğini açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Adrian Rankin-Galloway’in Suriyeli militanların 13 insansız hava aracıyla (İHA) Hmeymim ve Tartus üslerine saldırı girişiminde bulunması hakkında yaptığı “Bu tür cihazlar ve teknolojiler, serbest piyasada kolayca elde edilebiliyor” açıklamasına yanıt verdi.
Bakanlık, “Rankin-Galloway’in sözleri, sadece tedirginlik yaratmıyor, aynı zamanda meşru menfaatlerimizi gündeme getiriyor. Açıklamada hangi teknolojilerden söz ediliyor, bu ‘pazar’ nerede yer alıyor ve hangi istihbarat servisi bu pazarda uzay keşif verilerini pazarlıyor? Dahası bu sözler, bizi havadaki tuhaf tesadüfü yeniden değerlendirmeye itiyor. ABD’ye ait Poseidon tipi casus uçağı, söz konusu saldırı girişimi sırasında Akdeniz hava sahasında Hmeymim ve Tartus üsleri arasında 7 bin metre irtifada 4 saatten daha uzun bir süreyle neden devriye attı?” ifadelerini kullandı.
Bakanlık, kısa süre önceye kadar teröristlerin elinde bu tür silahlar bulunmadığının altını da çizdi.
Suriye’deki militanların 6 Ocak gecesi Hmeymim ve Tartus üslerine 13 silahlı insansız hava aracıyla (İHA) saldırı girişiminde bulunduğunu açıklayan Rusya Savunma Bakanlığı, bu girişimlerin Rus hava savunma araçlarıyla başarısızlığa uğratıldığını belirtmişti.
Bakanlık, Rus uzmanların bu teknolojileri teröristlere temin edenler ile el yapımı patlayıcılar için kullanılan karışımların tipi ve menşeini belirlemek için çalışma yürüttüğünü kaydetmişti.