Rusyalı uzmandan çarpıcı açıklama: Paşinyan Rusya'ya ihanet ederse...

Ermenistan’da hükümetin son seçimlerden sonra politikasını değiştireceği yönündeki olasılıkları Yeni Çağ Azerbaycan‘a değerlendiren Rusyalı uzman Ferhat İbrahimov, ilginç tahminlerde bulundu.

İbrahimov, Erivan’ın yüzünü Batı’ya çevirmesinin Ermenistan için ağır sonuçları olacağını söyledi:

“Paşinyan’ın birinin adamı olduğunu söyleyemiz. Birçok kişi onu somut olarak Batı yanlısı politikacı olarak değerlendirse de ben böyle düşünmüyorum. Ayrıca onun milletvekili olduğu sırada söylediği bazı fikirler de Rusya yanlısı olduğunu göstermez. O, Azerbaycan’la savaş durumunu değerlendirmeden Batı ve NATO’yu etkin işbirliğine çağırdı.

Diğer yandan Paşinyan’ın Avrasya Birliği’ne karşı çıkması birçok şeyin habercisi. Yani o, kesin olarak Rusya yanlısı değil. Paşinyan, Ermenistanı “aydınlık geleceğe” götürmeyi istiyor. Ama daha önceki tecrübelere dayanarak sokak demokrasisi sayesinde bunu başarmanın mümkün olmadığını söyleyebilirim.

Rus uzmanların Paşinyan’ı eleştirmelerinin objektif nedenleri var. Paşinyan, Avrasya Birliği ve KGAÖ’ne üye olan bir ülkeye liderlik ediyor. Bu ise otomatik olaral stratejik ortak seçimi anlamına geliyor. Ama Paşinyan’ın Avrupa Birliği ve NATO’yla işbirliği konusunu görüşmesi bunun tam aksini söylüyor.

Ayrıca Paşinyan’ın Ermenistan’ın siyasi yolunu değiştirecek kadar ileri gideceğini sanmlyorum. Evet, o, muhalefetken Ermenistan’ın Avrasya Birliği’ne katılması eleştirmişti. Ama kendisi iktidara geldikden sonra durumu anlamaya başladı.

Ermenistan’ın ekonomik açıdan durumu çok ağır. Paşinyan, İran’la özgür ticaret bölgesi hakkında anlaşmanın durumu düzeltebileceğini düşünüyor. Ama bu da pek inandırıcı değil.

Eğer Ermenistan kendi siyasi yönünü değiştirme girişiminde bulunursa bu durumda Moskova bunu önlemek için mekanizmalarını çalıştıracak. Bu önlemlerin tam olarak neler olacağını söylemek zor. Büyük bir ihtimalle, alınacak önlemler Rusya’da yaşayan ve çalışan Ermenistan vatandaşlarını da kapsayacak”.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

1.9 K