Rusya'nın Karabağ planı suya düşebilir- Rus uzman  

Ünlü gazeteci, bağımsız siyaset bilimci Orhan Cemal Yeniçağ.Ru’ya verdiği demeçte Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecini değerlendirdi.

– Şu anda medyada en çok tartışılan konulardan biri de Dağlık Karabağ sorununun “Lavrov planı” üzere çözümüdür. Bu plan Azerbaycan ve Türkiye tarafından kuşatmanın sona erdirilmesi ve Azerbaycan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne üyeliği karşılığında işgal olunmuş 5 ilin Azerbaycana iade edilmesini ön görüyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz, söz konusu çözüm yolu gerçeklerle örtüşüyor mu?

– Bu plan bana çok ilginç geliyor. Ancak tüm bu süreçlerde sorumluluğu üzerine alacak ülkeye dair sorular ortaya çıkıyor. Çünkü Rusya başından beri bu sürecin garantörü rolünde. Bu, Rusya için çok önemli jeopolitik bir konu. Rusya defalarca jeopolitik çıkarları uğruna ortaklarının üzerine kolayca sünger çekebileceğini kanıtlamıştır.

Rusya tamamen başka şartlarla sözünü tutabilir. Örneğin, göçmenler konusunda sınırlamalar oluşabilir veya 5 değil, daha az il iade edilebilir, diğer 2 ilse hiçbir zaman iade edilmez. Rusya’nın kendi içinde yönetimi değişirse, yeni başkan tüm bunları desteklemeyebilir. Diğer taraftan Ermenistan’ın bu süreci nasıl karşılayacağı konusunda da soru işaretleri var. Çünki Ermenistan’da da bu konuya oldukça ciddi yaklaşım var.

Şunu anlamamız gerekir ki, dünyanın gelişim trendi mütemadiyen değişiyor.

Nicat Hacıyev

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1.6 K