“Rusya’nın Kırım’ı Ukrayna toprağı olarak kabul ettiği anlaşmalar var”

Boris Babin, Rusya ile Ukrayna arasındaki Dostluk, İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması’nın iptal edilmesinin Rusya’nın elinde olmadığını ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Boris Babin, Rusya ile Ukrayna arasındaki Dostluk, İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması’nın iptal edilmesinin Rusya’nın elinde olmadığını ifade etti.

Konuyla ilgili Azatlık Radyosu’na konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilcisi Boris Babin, Rusya’nın, günümüzde Batı ülkeleri için ‘barış süreci’ taklidi yapmaya çalıştığını belirtti. Bundan dolayı Sergey Lavrov’un, Rusya ile Ukrayna arasındaki Dostluk, İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması’nın, ülkelerin birbirlerinin toprak sınırlarını tanıması ile ilgili bölümünün iptal edilmesine istinaden teklifte bulunan Rus milletvekili Konstantin Zatulin’in açıklamasını yorumlamak zorunda kaldığı kaydedildi.

Babin, “Dostluk Anlaşması iptal edilirse, bu devletler arasında bir çatışmanın olduğu, Rusya’nın saldırgan ülke olduğunu, Kırım ve diğer bölgeler olmak üzere, Ukrayna topraklarına kast ettiğinin sıradaki kanıtı olacak. Lavrov, Rusya’nın şimdi buna ihtiyaç duymadığını anlıyor, bundan dolayı Zatulin’in açıklamasını yalanlamaya karar verdi” şeklinde konuştu.

Rusya’nın, Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu, Dostluk, İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması’nın yanı sıra birçok belgede daha bu durumu kabul ettiğini ifade eden Babin, günümüzde Ukrayna’nın söz konusu belgeleri uluslararası mahkemelerde kullandığını belirtti.

Boris Babin, “Bunların arasında Rus Filosu’nun Kırım’da bulunması, Ukrayna ve Rusya arasında Azak Denizi ve Kerç Boğazı’nda sınırları belirleme perspektifleri, Kırım’da Rusya Konsolosluğu’nun kurulması ile ilgili anlaşmalar var. 1991 yılından bu yana, Rusya’nın Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu kabul ettiği birçok anlaşma yapıldı” diye devam etti.

Rusya Devlet Duması’nın BDT, Avrasya Entegrasyonu ve Yurttaşlarla İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Konstantin Zatulin (Birleşik Rusya Partisi), 14 Ocak tarihinde Rusya ile Ukrayna arasındaki Dostluk, İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması’nın, ülkelerin birbirlerinin toprak sınırlarını tanıması ile ilgili bölümünün iptal edilmesi önerisinde bulundu.

15 Ocak tarihinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ve Rusya arasındaki ülkelerin toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı duyulmasını öngören uluslararası anlaşmaların geçerliliği ile ilgili soruyu yanıtlayarak Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’da düzenlenen sözde referandumdan sonra oluşan sınırlar içerisinde “Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne” saygı duyulduğunu iddia etti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki Dostluk, İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması, Rusya-Ukrayna ilişkilerini belirleyen temel belge niteliğinde olup, sözleşme, iki ülke arasında “karşılıklı saygı, egemen eşitlik, toprak bütünlüğü, sınırların dokunulmazlığı, anlaşmazlıkların barış içinde çözümlenmesi, güç veya ekonomik tehlike ve diğer baskı yöntemleri dahil olmak üzere güç tehdidinin kullanılmaması ilkelerine dayanan” stratejik ortaklık öngörüyor. Ancak Rusya, 2014 yılında söz konusu anlaşmadaki maddeleri ihlal ederek Ukrayna’nın bir parçası olan Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni yasa dışı biçimde işgal etti.

kaynak: QHA

www.yenicag.info

1.3 K