“Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ABD ve Almanya şirketlerine darbe vuruyor” – Alman siyaset bilimci

Alman siyaset bilimci Alexander Rar, Avrupa’daki siyasi-ekonomik durumu ve Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron’un zafer kazanmasını Yeniçağ.Ru’ya değerlendirdi.

Macron’un zaferi ve Almanya’nın bu galibiyete tepkisinden bahseden uzman, bu durumu Avrupa’nın kurtuluşu olarak yorumladı:

“Almanya ve Fransa’nın yönetiminde Avrupa daha da güçlü olacak ve birleşmiş devletler oluşturma aşamasına geçilecek. Almanya için tek lider olmamak hem güç açısından, hem de siyasi nedenlerden dolayı önemliydi. Bu yüzden de güçlü, anlayışlı Fransız ortak gerekiyordu.​​”

Uzman, şimdiyedek Almanya’nın Fransa’daki seçimlere bu kadar müdahale ettiğini hatırlamadığını kaydetti. Onun sözlerine göre, Almanya siyasi yönetiminden herkes Macron’un lehine açıklamalarda bulundu, fransalıları Le Pen’e oy vermemeye çağırdı.

“Bir yandan Rusya’yı Avrupa’daki ülkelerin seçim kampanyasına müdahale etmekte eleştiriyorlar, diğer taraftan ise Avrupa kendisi bunu daha güçlü şekilde yapıyor”.

Fransa’daki sorunlardan bahseden uzman, buradaki durumun Almanya’dan daha kötü olduğunu söyledi:

“Burada işsizlik daha yüksek oranda. Aynı zamanda Fransa terörizmin hedefinde ve uluslararası terörizmle mücadele burada daha zor. Fransa kendi iş sektörü için gerekli piyasa reformlarını yapmamıştır. Ülkede sanayi ve vergi gelirleri oldukça az.”

Alexander Rar, parti tarafından desteklenmeyen, bağımsız siyasetçi için bu sorunların çözümünün oldukça zor olduğunu vurguladı. Bu yüzden de, Macron’un tüm bunların üstesinden nasıl geleceği büyük bir soru işareti. Fakat genç bir kişinin seçimlerde zafer kazanması herkes için canlanma açısından umut verici.

Almanya’da bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerinden bahseden uzman, Angela Merkel’in galip olması ihtimalını şöyle değerlendirdi:

“Şu anda Almanya’daki seçimlerden konuşmak zor. Eğer Almanya’da yaz aylarında terör eylemi yapılırsa, her şeyi tamamen başka türlü analiz etmeli olacağız. Bu durumda sağcılar üstünlük kazanabilir. Fakat şu anda Merkel başarıyla ilerliyor. O, Almanlara sığınmacılarla ilgili krizi durdurduğunu kanıtladı. Ülkede kurallara uymayan sığınmacılara karşı mücadele veriliyor, laftan anlamayanlarsa sınırdışı ediliyorlar. 3 ay önce reytinglerde öne çıkan Merkel’in esas rakibi Schulz da artık gerilemeye başladı. Schulz Merkel’e alternatif olarak bir şey sunmuyor. Bu yüzden Almanya’daki seçimler çok sıkıcı olacak.”

Anti Rusya yaptırımlarının önemsizliğinden bahseden uzman bunu Avrupa’nın zavallılığı olarak nitelendirdi:

“Yaptırımlar hiçbir sonuç vermedi. Bu, elinde başka araçları olmayan Avrupa’nın zavallılığının bir göstergesi. Aslında, Rusya’ya karşı yaptırımlar 2 yıl öncesine kadar etkiliydi. Fakat şu anda Rusya belirli alanlarda ekonomisini geliştirmiş durumda. O İran, Türkiye ve Çin’i Rusya piyasasına çekmeği başardı.”

Uzmanın sözlerine göre, şimdiki durumda Almanya, Rusya ve Avrasya İttifakı için öngörülen sanayi alanlarını kapatmak zorunda kalıyor. Bu yüzden de yaptırımlar ABD ve Almanya üreticilerine darbe vuruyor.

Alexander Rar, şu anda bir takım ülkelerin anti Rusya yaptırımlarının durdurulmasından söz ettiğini söyledi. Fakat buna itiraz eden ve yaptırımları daha da katılaştırarak Rusya’yı Kırım’ı ilhak ettiği için cezalandırma niyetinde olanlar da var.

Örneğin, Polonya, İngiltere, İsveç, Baltık ülkeleri. Merkel’in politikası ise liberal değerlere dayanıyor. O, Çeçenistan’da gaylerin haklarını savundu, daha sonra Rusya’nın Almanya’daki seçim kampanyasına müdahale ettiğini açıkladı. Bu haraketleriyle vatanında büyük rağbet gördü. Bu yüzden Merkel anti Rusya yaptırımlarını iptal etme konusunu düşünmüyor.

İra’daki durum hakkında konuşan siyaset bilimci mevcut durumun 10 yıl öncekinden çok farklı olduğunu belirtti:

“10 yıl önce Rusya ve Çin’in İran’a karşı yaptırımlara katıldığı dönem çoktan değişti. Şu anda onlar böyle bir adım atmaz. Çünkü Rusya İran ve Suriye ile yoğun ticari ilişkilerine sahip. Üstelik, kendisi de yaptırım altında. İran da artık Rusya tarafından desteklendiğini anlıyor. Rusya Şanghay İşbirliği Örgütü ve Avrasya Ekonomik Birliği’ne resmi Tahran’ı da çekmek istiyor.

Öyle ki, Avrupa’nın kapıları Rusya için kapalı. Bu nedenle, bu kurumların güçlenmesi Rusya’nın yararına. ABD daha güçlü bir Rusya ile karşılaşabilir.”

Nicat Hacıyev

Tr.Yeniçağ.Az