Sakit Mammadov’un Türkiye’deki en kapsamlı sergisi 5 Eylül’de açılıyor

Azerbaycan ve Türkiye arasında asırlardır süren kardeşlik ilişkisini ekonomiden sosyal ve kültürel alana da taşımaya devam eden SOCAR Türkiye, sanata desteğini Sakit Mammadov’un İstanbul’daki sergisiyle sürdürüyor.

Azerbaycan’ın en önemli sanatçılarından biri olan Sakit Mammadov’un “Opalizm” adlı sergisi 5 Eylül – 5 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul’daki Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nin Beş Kubbe salonunda ziyaret edilebilecek.

SOCAR Türkiye’nin sponsorluğunda ve Murat Pilevneli’nin danışmanlığında düzenlenen; bir ay boyunca ücretsiz olarak gezilebilecek sergide 160’ın üzerinde eser yer alıyor. SOCAR Türkiye, dünyanın en köklü petrol ve doğalgaz şirketlerinden olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) 2008 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteren iştirakidir.

Sakit Mammadov, Azerbaycan Devlet Ressamı Ödülü, Rusya İmparator Ressamlık Akademisi madalyonu, Leonardo Da Vinci madalyonu, Mozart madalyonu, Dünya Ressamlık Akademisi madalyonu, Avrupa onur nişanı ve İtalya altın madalyonunun da aralarında bulunduğu birçok uluslararası ödülün sahibi. Azerbaycan’da ‘yaşayan miras’ olarak tanımlanan sanatçı ayrıca Opalizm tarzının yaratıcısı olarak biliniyor.

Sanatçının, adını Sanskritçede kıymetli taş anlamına gelen ‘upala’ sözcüğünden alan opal taşından esinle yarattığı Opalizm’de rengin vurgulandığı bir anlayış söz konusu. İçinde barındırdığı renklerden ötürü ‘gökkuşağı taşı’ olarak da nitelendirilen opal taşının ışıltısını tuvalin yüzeyine taşıyan Mammadov’un eserleri, pek çok ülke politikacılarının özel koleksiyonlarında yer alıyor.

Sanatçı, bugüne kadar Azerbaycan ve Türkiye dışında Rusya, Belarus, Avusturya, Polonya, İsveç, Ukrayna, Almanya, Mısır, Avustralya, Fransa, İtalya, Singapur ve Belçika gibi birçok ülkede sergi açtı. Eserleri Moskova, St. Petersburg, Bakü, Türkiye ve Vatikan’ın pek çok müzesinde de sergileniyor.

Sakit Mammadov’un “Opalizm” adlı sergisi 5 Eylül – 5 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul’daki Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nin Beş Kubbe salonunda ziyaret edilebilir.