"Son dönemlerde Rusya Ermenistan'a çeşitli baskılar yapıyor, ama ..." - Uzman

“Bu beklenen bir şeydi. Defalarca Rusya Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün üyesi bahanesiyle, bölgede bulunan 102 sayılı askeri üssü ve Erebuni aerodromu yakınlarındaki eskadrilyasına yeni silah yardımı yapacağını beyan etmiştir.”

Bunu Yenicag.Az‘a Rusya’nın Ermenistan’la imzaladığı tek ordu birlikleri hakkında anlaşmanın şartlarından değerlendiren uzman Arzu Nağıyev söyledi.

Uzman bundan başka neden tam olarak NATO ile Rusya’nın sınırlarının tam olarak Türkiye-Ermenistan sınırı olduğuna da vurgu yaptı:

“Tabi bunların hepsi Dağlık Karabağ sorununun çözümünü olumsuz etkileyen faktörlerdir. İşte bunu çok iyi anlayan ermeniler barış görüşmelerinden kaçınarak statü-kvonu sabit tutmaya çalışıyor. Burada önemli noktalardan biri de tabi Azerbaycan’ın bağımsız siyaset yürütmesidir. Son İsrail görüşmeleri de buna kanıt. Batı ise Rusya’ya SSCB’nin varisi olduğunu defalarca belirterek sorunun çözümünde kendisinin aktif olmasını öneriyor. Rusya ise bu meseleyi çözmediği için tam olmasa da bazı yaptırımlara uğruyor, bölgesel makro projelerin dışında kalıyor. Son dönemlerde Rusya Ermenistan’a belli baskılar yapsa bile, bunlar somut adımlar değil. Bu sorunun uzamasının sebebi Rusya ve Ermenistan’ın ortak olmasıdır. Ne yazık ki, Rusya AGİT Minsk Grubu üyesi ve eşbaşkanlık temsilcisi”.

Rusya’nın Ermenistan’la imzaladığı ordu birlikleri hakkında anlaşmanın şartlarına göre, birliklerin bünyesine Rusya’nın Ermenistan’daki 102. askeri üssü ve Ermenistan’ın Erivan yakınlarında bulunan 5. askeri üssü de dahil edilecektir.

yenicag.info

www.yenicag.info

799