Süleyman Erdem: Avrupa Ordusu'nun kurulması ABD'nin küresel hegemonyasını sona erdirecek

“Türkiye, gelecekte Avrupa ve İslam dünyasında jeopolitik süreçlerin en önemli favorilerinden biri olacak”

Türkiye Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Başkanı Süleyman Erdem, Yeni Çağ Azerbaycan‘a verdiği röportajında, ​​Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa Ordusu’nun kurulması teşebbüsünün olası sonuçlarını değerlendirdi.

Süleyman Erdem’e göre, Avrupa Ordusu fikri, “eski dünya” ülkelerinin Rus tehdidine karşı etkili savunma kurma niyetinden geliyor:

“Avrupa Ordusu fikri, Washington’un “eski dünya” ve genel olarak jeopolitik arenadaki çıkarlarına aykırıdır. Macron’un açıkça belirttiği gibi, Avrupa Ordusu fikrinin temelinde Avrupa’yı Rusya tehdidinden savunmak ve ABD’nin askeri bağımlılığından korumak dayanıyor.

Trump’ın bu düşünceye verdiği sert tepki, Avrupa Ordusu oluşturulmasının ABD çıkarlarıyla kesinlikle bağdaşmadığını gösteriyor. Trump, sosyal medyada bu fikri “demagogy” olarak nitelendirdi ve Avrupa ülkelerinin bir ordu kurmadan önce NATO’ya olan borçlarını ödemeleri gerektiğini söyledi.

Ben, NATO’nun Avrupa Birliği’ni bıktırdığını düşünmüyorum. Çünkü NATO şemsiyesi, Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa’yı güvenli bir şekilde koruyor. Ancak, Avrupa ülkeleri Trump’ın dengesiz politikası yüzünden, askeri açıdan ABD’ye bağımlı kalmasının riskli olduğuna inanıyor. Rusya’nın Gürcistan ve Ukrayna’daki sert askeri operasyonlarından sonra Avrupa kendisini güvende hissetmiyor.

Paris’te devlet başkanlarının ve medyanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişiliğine yönelik büyük ilgisi, küresel siyasette ve jeoekonomide ağırlık merkezlerinin değişmekte olduğunu gösteriyor. Farklı ülkelerde radikal güçlerin iktidara gelişi, dünya düzeninin kademeli olarak değişmesine yol açıyor.

Eğer Avrupa Ordusu kurulursa, ABD ordusu “eski dünya”yı terketmek zorunda kalacak ve bu da Washington’un dünyadaki konumunu zayıflatacak. Gerçekten de ABD kendi politikası üzerindeki kontrolünü kaybediyor ve bu, dünya çapında sarsılmalara neden olacak.

Tüm bu süreçlerin arka planındaysa güçlü bir orduya ve ekonomiye sahip olan Türkiye’nin bölgesel önemi artıyor. Erdoğan’ın kimliğine ve Türkiye’ye yönelik ilginin artması da bu süreçlerle ilgilidir. Benim düşünceme göre Türkiye, gelecekte Avrupa ve İslam dünyasında jeopolitik süreçlerin en önemli favorilerinden biri olacak”.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

1.6 K